Нежељена дејства лекова

Терапијски ефекат познат је за сваки лек, али пацијенти ретко обраћају пажњу на нежељена дејства. Стручњаци упозоравају да она могу бити од благих, попут осипа, до најтежих, као што је смртни исход.

Не постоји лек који је без нежељеног ефекта. Међутим, за разлику од лекара, пацијенти који свакодневно на своју руку пију лекове, са тим често нису упознати.

Нежељени ефекти могу бити благи, попут осипа и осећаја умора, али и главобоља, стезања у грудима, отока очних капака, лица, усана, затим повишене температуре, вртоглавице, губитка свести, па чак и смрти.

„Поремећај вида, видног поља, рада срца са опасним срчаним аритмијама. То су све тегобе које могу да угрозе живот", истакао је доктор Мирољуб Жикић из Дома здравља „Палилула" додавши да у „лаичком" узимању лека пацијент често не схвата да лек може нанети и штету.

Осим користи, примена одређених лекова носи и извесне ризике. У неким ситуацијама, лекови се чак и повлаче са тржишта.

„'Авандиа' је лек који се користио у терапији дијабетеса. Откривено је да пацијенти који су користили тај лек, имају већу шансу да добију срчани удар. Агенција је на то упозорила и лек је повучен са тржишта", објаснио је Андреас Пот из Европске агенције за лекове.

Према речима Татјане Шипетић из Агенције за лекове и медицинска средства Србије, лекови у Србији су безбедни, јер пролазе строге контроле.

„Сваки увозни лек пролази кроз контролу квалитета пре изласка на тржиште. Такође, постоји и контрола квалитета на основу узимања узорка са тржишта", истакла је Шипетићева.

Само у Америци сваке године од последица нежељених дејстава лекова умре око 100.000 људи.

Како не би дошло до нежељених ефеката, потребно је да се сваки лек узима искључиво у договору са лекаром.

Дозе никако не би требало повећавати, али ни смањивати без дозволе стручних лица. Уколико и поред придржавања преписаних количина лекова пацијент осети тегобе које су наведене као нежељена дејства најбоље је одмах потражити савет лекара.  

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи