Хлор у базенима – између користи и штете

Иако је сам улазак у базен готово немогуће замислити без дезинфекције воде, резултати недавног истраживања показали су да дужи боравак у хлорисаној води носи одређене опасности по здравље.

Учестало излагање дезинфекционим производима који се користе за воду у базенима, пре свега хлору, могло би да повећа опасност од појаве рака, показали су резултати истраживања које је спровела група шпанских научника.

Хемијски дезинфекциони раствори попут хлора, брома или минералних супстанци, као и разне врсте филтера често се користе у базенима да би се спречило размножавање бактерија, вируса, алги и ларви инсеката.

Последњих година све чешће се употребљавају и биофилтери у комбинацији са филтерима који као основне потрошне материје имају угљеник, као и УВ апарати.

И поред таквих мера предострожности инфекције корисника су могуће, па је неопходно редовно мењати воду и обезбедити константан оток воде мањег обима.

Шпански стручњаци су током истраживања, чији су резултати објављени у специјализованом часопису ЕХП (Environmental Health Perspectives), регистровали повећану опасност од рака бешике код особа које доста времена проводе у хлорисаној води на базенима у односу на оне које их уопште не посећују.

До тих резултата стручњаци су дошли анализом узорака урина, крви и издисајног ваздуха 49 пливача добровољаца који су непушачи након 40-минутног пливања у затвореном и хлорисаном базену, пренели су француски медији.

Код тих пливача је након купања у организму откривено седам пута више трихалометана, једињења која настају услед употребе хлора, а откривене су и промене на великом броју биомаркера.

Научници су истакли да резултати њиховог истраживања показују да се позитиван утицај пливања на здравље људи може повећати смањењем потенцијалних здравствених опасности од воде у базенима.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(субота, 18. сеп 2010, 18:15) - anonymous [нерегистровани]

kako pomoci

moze li mi neko odgovoriti ali strucno kako pomoci plivacima koji 2puta dnevno treniraju ubazenu.oni moraju biti u vodi po njmanje 4 sata dnevno i kroz 15 god.koliko je njima to stetno.

(субота, 18. сеп 2010, 15:07) - anonymous [нерегистровани]

:/

između o.O he hee