Пломбама одзвонило?

Француски научници креирали су гел који подстиче ћелије оболелог зуба да почну да се умножавају. Лабораторијски тестови показују да оштећења од каријеса релативно брзо замењује здраво зубно ткиво, што пломбе и зубарске бушилице може учинити делом прошлости.

Гел који може изазвати поновни раст оболелих зуба за само неколико недеља ускоро би могао да пломбе пошаље у заслужену пензију.

Осмишљен у Француској, гел подстиче ћелије зуба да почну да се умножавају. Затим се формира ново, здраво зубно ткиво које постепено замењује део зуба који је оштећен каријесом.

Француски истраживачи наводе да су лабораторијски тестови потврдили да су неопходне само четири седмице за потпуну поновну „изградњу" оштећеног дела зуба.

Гел садржи хормон меланоцит (MSH) који лучи хипофиза, жлезда величине зрна грашка смештена иза корена носа. За MSH је одавно познато да игра веома важну улогу при одређивању боје коже - што га више имамо кожа, али и ткиво су нам тамнији.

Резултати недавно спроведених студија указују на то да тај хормон такође учествује у стимулисању обнављања костију. Будући да су кости и зуби веома сличне структуре, тим научника са Националног института за здравље и медицинска истраживања испитивао је да ли тај хормон може да стимулише и раст зуба.

Закључци до којих су научници дошли објављени су у часопису Удружења америчких хемичара ACS Nanо.

Уколико гел почне масовније да се користи у борби против кварних зуба осим пломби део историје могла би да постане и зубарска бушилица која многе одбија од редовнијег одласка код зубара.

Кварење зуба изазивају бактерије које настањују усну дупљу а хране се шећерима које уносимо у организам. Када се бактерије закаче за зубну глеђ покрећу процес деминерализације и претварају шећер у штетну киселину која нагриза зубно ткиво.

Већ деценијама главни „лек" за шупљине у зубима је било бушење још већих рупа и њихово испуњавање различитим материјалима.

Страх од одласка код зубара донекле је оправдан када се узму у обзир болови и непријатности којима је пацијент изложен када седне на зубарску столицу. Иако пломбе заустављају даље кварење зуба некада се деси да се разлабаве па је неопходно да се поступак понови.

Нови начин поправљања зуба је безболан. Експерти верују да би нове зубне ћелије биле боље и дуготрајније решење.

Поправљен зуб као нов 

Француски стручњаци помешали су одређене количине меланоцита и супстанце поли Л-глутаминска киселина. Та киселина често се користи за транспорт лекова кроз организам јер је отпорна на супстанце које могу неутрализовати дејство медикамената пре него што добију прилику да делују. Таква је, на пример, желудачна киселина која може спречити дејство многих лекова.

Супстанца коју су научници добили затим је претворена у гел који се може лако нанети на посебне ћелије зубне пулпе које могу да подстакну раст зубног ткива.

До сада није било начина да се те ћелије активирају након што су оштећене услед развоја каријеса.

Истраживачи су утврдили да гел може да подстакне раст нових ћелија као и процес њиховог повезивања. То је изузетно важно јер се на тај начин стварају чврста зубна пулпа и глеђ који зуб чине потпуно здравим.

У одвојеном истраживању, научници су лабораторијским мишевима на оболеле зубе наносили исти гел. После само 30 дана шупљине на зубима потпуно су нестале.

Учинак гела се још испитује, али научници верују да ће у наредних неколико година почети његова употреба.

Професор Демијен Валмсли, који је научни саветник при Британској асоцијацији зубара, сматра да је гел интересантна новина на пољу стоматологије, али да је мало вероватно да ће моћи да поправи оштећеније зубе.

„Има много узбудљивих новина у нашој струци, а ово је свакако једна од њих. Али, иако све изгледа одлично, требало би ипак сачекати резултате клиничких испитивања", објаснио је Валмсли истичући да ће дејство гела највероватније бити ограничено на мале површине оштећеног зуба.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи