„Лажна“ нетолеранција на лактозу

Стручњаци указују да неке од особа које верују да им организам не подносе млечни шећер у ствари имају други проблем - такозвани синдром нервозних црева, код ког се јављају слични симптоми као и код нетолеранције на лактозу.

Људи који избегавају употребу млека јер сматрају да њихов организам не подноси добро млечни шећер можда не поступају исправно, упозоравају шпански стручњаци.

Истраживачи из Универзитетске болнице Вал д'Еброн, у Барселони установили су да у више од половине случајева које су проучили, испитаници нису били у праву у погледу наводног нетолерисања лактозе.

Када би у лабораторијским условима пили раствор лактозе, еквивалентан једној шољи млека, њихов стомак ју је нормално апсорбовао и осетили су мање грчева, гасова и других проблема с цревима, него кад су конзумирали млеко код куће.

Способност да се вари лактоза зависи од цревног ензима под називом лактаза. Кад тог ензима нема довољно, бактерије из црева се хране остатком млечног шећера, изазивајући много гасова током тог процеса.

То стање се назива малапсорпцијом лактозе, а интолеранција на лактозу даје и теже симптоме осим надуости и гасова попут јаких болова у стомаку.

Од 353 праћене особе, које су пријавиле лекарима слабо апсорбовање лактозе, испоставило се да чак 189 у лабораторијским условима сасвим нормално вари млечни шећер и да има мање симптома лошег варења него код куће.

Стручњаци сматрају да неке од ових особа у ствари имају други проблем - такозвани синдром нервозних црева, код ког се јављају слични симптоми као и код нетолеранције лактозе.

Још једно могуће објашњење је да су испитаници убеђење да не подносе млеко стекли у неком периоду живота када су га превише конзумирали, што је довело до стомачних проблема.

Коментаришући резултате овог истраживања, нутрициониста с америчког Универзитета Пердју Керол Буше упозорава да смањење конзумирања млечних производа због наводне нетолеранције лактозе, може да има негативне последице на здравље - смањење коштане масе, виши крвни притисак и рак дебелог црева.

Бушеова саветује да особе које сматрају да су нетолерантне на лактозу, пробају да конзумирају мање количине млека, на пример четврт шоље и да провере да ли ту количину добро подносе.

Потом могу и да повећају унос млека, с тим што никад не би требало да попију више од једне шоље одједном.

Такође, током перида смањеног уноса млечних прозвода требало би повећати унос намирница богатих калцијумом - бадем, лешник, кикирики, орахе, свеже кајсије, смокве, поморанџе, броколи, спанаћ, блитву, пасуљ, зелену салату.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи