Пешачење - лек и превентива

Особе које често уживају у шетњама живе дуже, а благотворан утицај забележен је и када су у питању ментално здравље и расположење. Бројне научне студије показале су да овакав вид рекреације смањује ризик од појаве срчаног и можданог удара, дијабетеса, али и рака.

Љубитељи пешачења мање су изложени ризику од бројних болести међу којима су срчани и мождани удар, дијабетес, па и рак и друга тешка обољења, чиме се директно утиче и на дужину живота, тврде стручњаци.

Жене које пешаче најмање два сата седмично или ходају брзим ритмом могу знатно да смање опасност од можданог удара, показали су резултати новог француског истраживања. Пешачење може да смањи опасност од шлога у просеку за 30 одсто, закључио је тим којим је руководио научник Џејкоб Р. Сателмер.

Резултати истраживања, спроведеног на око 40.000 жена старости у просеку 54 године, показали су да су оне које су ходале брзином од пет километара на час смањиле опасност од можданог удара за 37 одсто.

„Физичке активности, међу којима је и редовно пешачење, неопходне су ради смањења опасности од кардиоваскуларних обољења, као што је мождани удар", истакао је Сателмер.

Стручњаци истичу да су особе које практикују одлазак у рекреативне шетње мање изложене и ризику од инфаркта.

Такав вид рекреације незаобилазан је и током периода опоравка од можданог и срчаног удара.

Резултати више студија потврдили су да је међу љубитељима пешачења мање оболелих од рака дојке, али и других врста канцера.

Закључак студије објављене у мају 2008. године, је да умерена физичка активност младих жена може смањити ризик од појаве рака дојке пре менопаузе, али и других врста рака.

Иако страхују од могућих повреда стопала, које никада нису безазлене за дијабетичаре, велики број оболелих приметио је да се ниво шећера у крви лакше контролише када свакодневно пешаче.

Те тврдње пацијената научно су потврђене након истраживања током којег је анализиран утицај шетње на ниво глукозе и реакцију на инсулин.

Стручњаци су уверени да благотворне ефекте шетња има и на расположење, па и ментално здравље.

Шетња нас може учинити срећним и заштитити од свакодневног стреса захваљујући благом убрзању дотока крви у мозак, објашњавају лекари.

Истраживање спроведено на групи особа старијих од 60 година, потврдило је да 45 минута пешачења сваког дана брзином не већом од шест километара на час поспешује менталне способности.

Учесници студије постепено су достигли поменуту брзину и од почетних 15 минута напредовали до 45 минута шетње.

Резултат је био брже решавање пажљиво осмишљених задатака које су испитаници решавали у различитим етапама истраживања.

број коментара 6 Пошаљи коментар
(недеља, 11. апр 2010, 12:06) - Nebojsa [нерегистровани]

Potpuno je tacno!

Naime,posto sam se razboleo od dijabetesa tipa 2,pored lekova koje uzimam doktor koji me leci mi je savetovao da budem fizicki aktivan odnosno da setam plivam i bavim se sportom.Posto merim rezultate nivoa secera u krvi ustanovio sam da posle setnji od sat vremena rezultati su mi uvek dobri i u granicama koje imaju i zdravi ljudi.Tako da ovo sto je receno u tekstu je potpuno tacno!

(субота, 10. апр 2010, 18:36) - anonymous [нерегистровани]

Na muci se bolesni poznaju

Bolje spreciti nego posle leciti za razumne najbolja prevencija lagana pa pojacana setnja a nista ne kosta

(петак, 09. апр 2010, 14:40) - anonymous [нерегистровани]

Najbolja fizicka aktivnost

To je tacno,govorim iz iskustva.

(петак, 09. апр 2010, 13:08) - anonymous [нерегистровани]

Najbolja fizička aktivnost

...dobar je i seks... :-)))

(петак, 09. апр 2010, 12:41) - Anika [нерегистровани]

re:najbolja fizicka aktivnost...

...posle vodjenja ljubavi!:)

(петак, 09. апр 2010, 12:32) - anonymous [нерегистровани]

Najbolja fizicka aktivnost

100%