Читај ми!

Ако додамо млеко у кафу можда ћемо имати здравствене користи за које нисмо знали

Није тајна да кафа доноси радост људима широм света. Загрева душу, помаже нам да се концентришемо, зближава људе, а да не помињемо диван мирис и њен неодољив укус. Истраживачи са Универзитета у Копенхагену истраживали су да ли је добро за наше здравље ако у кафу додамо и мало млека.

Наука је показала да само мирис кафе може учинити да се осећамо будно, а на срећу љубитеља кафе, утврђене су и њене здравствене предности. Кафа је извор антиоксиданаса који се боре против упале и испијање пре вежбања помаже да се убрза сагоревање масти.

Сада нова студија указује да додавање мало млека које садржи протеине може повећати здравствене предности шољице кафе.

Истраживачи са Универзитета у Копенхагену у Данској испитали су како антиоксиданси звани полифеноли ступају у интеракцију са аминокиселинама, грађевинским блоковима протеина, и открили су да њихово комбиновање има двоструко већи ефекат на борбу против ћелијске упале него сами полифеноли.

Полифеноли се могу наћи у многим намирницама, укључујући кафу и чај, воће и поврће, црно вино и пиво. Као и други антиоксиданси, претходне студије сугеришу да неки полифеноли могу спречити и успорити оксидацију здравих хемикалија и заштитити наша тела од болести.

Сматра се да то раде делом контролисањем упале, сложеног имунолошког одговора који укључује ћелије зване макрофаги који ослобађају неколико медијатора упале. Упала помаже у заштити од инфекције, али ако се не контролише правилно, може довести до болести попут дијабетеса типа два, Алцхајмерове и Паркинсонове болести.

Шта каже хемија

Кафеинска киселина (CA) и хлорогенска киселина (CGA) су полифеноли за које је добро познато да имају антиоксидативна и антиинфламаторна дејства, али су аутори желели да сазнају да ли реакције које ови полифеноли имају са другим хемикалијама могу даље утицати на регулацију имунитета.

Адукти су производи који настају када се два или више молекула споје. У овом случају, аминокиселина цистеин (Cis) - која се налази у млечним производима - комбинована је са полифенолима CA и CGA - пронађеним у кафи - да би се направили адукти CA-Cis и CGA-Cis.

Да би подржали ово истраживање, аутори су успешно показали у наредној студији да се полифеноли везују за протеине у напитку од кафе са млеком.

„Наш резултат показује да се реакција између полифенола и протеина дешава и у неким напицима од кафе са млеком које смо проучавали. У ствари, реакција се дешава тако брзо да је било тешко избећи било коју храну коју смо до сада проучавали“, каже технолог прераде хране и коаутор обе студије, Маријана Нисен Лунд.

У овој студији, истраживачи су користили секвенцирање РНК за проучавање имунорегулационих ефеката CA-Cis и CGA-Cis у ћелијама макрофага подвргнутим вештачкој упали.

Такође су тестирали ефекте само CA и CGA и упоредили их са контролном групом макрофага који нису били изложени полифенолима или Cis адуктима.

Као што су очекивали, полифеноли CA и CGA су инхибирали инфламаторне одговоре, посебно производњу реактивних врста кисеоника (РОС), простагландина Е2 (ПГЕ2) и цитокина интерлеукина-6 и фактора туморске некрозе (ТНФ).

Тек предстоје додатна истраживања

„Занимљиво је да смо сада приметили антиинфламаторни ефекат у експериментима са ћелијама. И очигледно, ово нас је само учинило заинтересованијима за детаљније разумевање ових здравствених ефеката. Дакле, следећи корак ће бити проучавање ефеката на животињама“, каже имунолог и ментор студије, Ендру Вилијамс.

Потребна су даља истраживања како би се открило зашто и шта ови резултати практично значе за људско здравље. Ова студија је само испитала како један тип имунолошког медијатора реагује на хемикалије сличне кафи у лабораторијском окружењу.

„Наши резултати се могу користити као важна референца у примени адуката формираних од фенолних једињења и аминокиселина у будућој функционалној храни или медицинским производима који имају за циљ да модулишу метаболичке, неуролошке или болести повезане са имунитетом“, закључују истраживачи у свом раду.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
2° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво