Читај ми!

Зашто је све више младих којима прети мождани удар

Спустила се старосна граница пацијената са можданим ударом. Стручњаци упозоравају да је најважније благовремено уочавање симптома и јављање лекару како би се пружила стручна помоћ.

Најмлађи пацијент у болници „Свети Сава" има 23 године. Реч је о можданом удару након трауме после саобраћајне незгоде. Срећом, нема придружене болести.

Стручаци младе пацијенте са можданим ударом деле у две групе.

„Једна група има болести које су до сада биле карактеристичне за старију популацију, а како се времена мењају и живот је бржи и стреснији, хипертензија је неретка и код особа са 20 година, обично младе особе не лече те придружене болести, не лече шећерну болест која је у почетној фази, не лече висок крвни притисак, тако да за њих кажемо да они имају факторе ризика старије популације, а тога нису свесни, или имају их, а не лече. Са друге стране су млади који имају ретке узроке можданог удара, њих је много мање, њихов број се у суштини не повећава, они остају на истом броју али ових других се знатно повећао број", рекла је за РТС др Марјана Вукићевић, директорка специјалне болнице „Свети Сава".

Питање утицаја временских прилика је увек контроверзно, рекла је др Вукићевић.

„Када нагло захлади и када имамо велике скокове температуре, и разлике између јутарње и дневне температуре, повећа се број пацијената. Има ту некакве логике јер нагло захлађење доводи до сужавања крвних судова, тако се брани наше тело, тако да долази до скока крвног притиска за који знамо да је један од најзначајнијих фактора ризика", додала је др Вукићевић.

Тренутно у болници има и ковид пацијената, који такође може бити фактор ризика.

У години за нама, болница „Свети Сава" збринула је више од 5.000 пацијената. Др Вукићевић кађе да је просечна старост пацијената била 73 година и да су 40 одсто случајева чинили тешки мождани удари.

Када је мождани удар у питању, важно је препознати симптоме на време јер тада животи могу бити сачувани, апеловала је др Вукићевић, јер тежак мождани удар доводи до великих оштећења мозга, има високу смртност и оставља тежак инвалидитет.

Основно је међу симптомима препознати трњење дела тела, измењени говор, слабост руке или ноге, нестабилан ход... Све су то знаци на које треба обратити пажњу и отићи код лекара.

Говорећи о превенцији, др Вукићевић каже да је важно држање високог притиска под контролом. Ту су и болести срца које доводе до аритмија и могу утицати на функције мозга.

Др Вукићевић је закључила да смо „ми спремни као земља да пружимо све могућности лечења, а да је битно да пацијент дође на време како би добио терапију", јер, „имамо опрему и кадрове" и како наглашава „мождани удар више није нелечива болест".

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво