Читај ми!

Црвени крст у акцији повећања броја људи који могу да пруже праву прву помоћ

Пре нешто више од годину дана Црвени крст Србије покренуо је кампању „Живот у твојим рукама". Циљ је едукација што већег броја грађана, како би пружили прву помоћ приликом наглог срчаног застоја.

 

До сада је реализовано 11 обука широм Србије, углавном спортских радника. „Током 2020. и 2021, је добар број срчаних застоја био на спортским теренима и то чак и пред камерама, сећамо се феномена са Ериксоном на првенству Европе у фудбалу у Русији, где му је спасен живот захваљујући правовременој реакцији, и ево он је сад на овом светском првенству играо", рекао је професор Драган Радовановић, председник Црвеног крста Србије.

Додао је да је ту реч о правом добром примеру реанимације. Кренуло се од спортских колектива, између осталог, и због случаја у Београду на Ади Циганлији, када је младић преминуо током рекреативног бављења фудбалом.

Едукација за давање помоћи при срчаном застоју обухвата неколико мера.

„То је прво утврђивање да је престао срчани рад, да је престало дисање, изгубљена свест. Креће се са масажом срца и удувавањем ваздуха, и наравно, креће се са, ако је ту и ако је потребно са употребом аутоматског дефибрилатора", објашњава проф. Радовановић.

Истиче да те поступке може да савлада и лаик и да обуку свако може да усвоји.

У наредном периоду се креће са обукама за грађане. Пријава је могућа у свим организацијама Црвеног крста, где постоје различите врсте обуке за пружање прве помоћи.

Професор Радовановић је такође рекао да, на основу једног истраживања, када се деси ситуација у којој је некоме неопходна прва помоћ, тек 20 одсто људи се одважи да је и пружи, у случају срчаног застоја.

„Наша идеја је да повећамо тај проценат, а људи, не да неће да укажу помоћ, него се боје да нешто не нашкоде јер не знају мере оживљавања. Када науче мере, сигурно да ће се одважити да помогну, јер знају како то могу да ураде. Сигурно ће тај број бити већи од 20 одсто, наш циљ је да их буде бар две трећине", додао је председник Црвеног крста Србије.

Објашњава да је срчани застој стање које најчешће изгледа драматично, укључује пад, губитак свести и престанак дисања.

„Најважније је да се прво приђе и продрма особа без свести, да се види да стварно јесте без свести, позове се неколико пута да се види да ли може да се успостави комуникација, ослушне се, на нивоу уста и носа, да ли постоји дисање, погледа се трбух, да ли се покреће и има ли дисајних покрета и ако се све то утврди сигурно је да треба почети реанимацију", закључује професор Радовановић.

 

уторак, 19. март 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво