Читај ми!

Кардиохирурзи Института „Дедиње“ доследни у намери да укину листе чекања

Из Института за кардиоваскуларне болести „Дедиње“ стигла је вест да је свих 25 пацијентата на којима су извршене кардиохируршке операције у једном дану, добро. Институт најављује нови подухват. Нарeдног понедељка биће оперисано 15 пацијената једном од најкомплекснијих, такозваном „тави“ методом.

Тог понедељка када је на Институту за крадиоваскуларне болести „Дедиње“ оборен рекорд и у једном дану обављено 25 операција, Душану Вукичевићу из Младеновца је уграђен двоструки бајпас. Иста интервенција је изведена и Душану Тасићу из Врања, а Љиљана Пантић из Малог Зворника је имала операцију митралног залиска.

Осим ових троје пацијената и остали оперисани тог дана су добро и немају постоперативних компликација.

Тимови Института „Дедиње" ушли су у сале пре седам, а завршили интервенције у поподневним часовима. Радили су у осам сала, учествовало је више од 90 људи.

„Седамнаест специјалиста анестезиолога је учествовало, као и интензивисти. Ми смо у марту оперсиали у једном дану 21 боллесника, сада још четири више. Већ смо се саживели са новом зградом, простором, функционисањем, тако да смо ушли спремни у саму операцију“, наглашава доц. др Драгана Унић Стојановић, управница Клинике за анестезију и интензивно лечење Института „Дедиње“.

„Напомињем, велики тимски рад. Укупан број сестара које учествују у овом програму је преко педесетак. Од пријема, предоперативне припреме, самог оперативног захвата, до постоперативних одељења“, наводи Зорица Васић, главна сестра Института „Дедиње“.

У Институту Дедиње кажу да ће 5. децембар бити записан у нашој здравственој историји заувек, из неколико разлога.

„Не постигли рекорд, него смо 25 људи спасили. Спасили смо њихове животе, смањили листе чекања, скратили смо њихове муке, враћамо их породици, друштву, држави, економији. Све је то тенденца да се сузбије убица број један нашег народа, а то су кардиоваскуларне болести“, истиче проф. др Милован Бојић, директор Института „Дедиње“.

У Институту „Дедиње“ већ се спремају за нови подухват, као и да у првим месецима наредне године немају листу чекања. У овом тренутку, на неку кардиохируршку интервенција чека 680 пацијената, а у овој години урадиили су више од 2.200 операција на отвореном срцу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво