Читај ми!

Кардиохирурзи Института „Дедиње“ доследни у намери да укину листе чекања

Из Института за кардиоваскуларне болести „Дедиње“ стигла је вест да је свих 25 пацијентата на којима су извршене кардиохируршке операције у једном дану, добро. Институт најављује нови подухват. Нарeдног понедељка биће оперисано 15 пацијената једном од најкомплекснијих, такозваном „тави“ методом.

Тог понедељка када је на Институту за крадиоваскуларне болести „Дедиње“ оборен рекорд и у једном дану обављено 25 операција, Душану Вукичевићу из Младеновца је уграђен двоструки бајпас. Иста интервенција је изведена и Душану Тасићу из Врања, а Љиљана Пантић из Малог Зворника је имала операцију митралног залиска.

Осим ових троје пацијената и остали оперисани тог дана су добро и немају постоперативних компликација.

Тимови Института „Дедиње" ушли су у сале пре седам, а завршили интервенције у поподневним часовима. Радили су у осам сала, учествовало је више од 90 људи.

„Седамнаест специјалиста анестезиолога је учествовало, као и интензивисти. Ми смо у марту оперсиали у једном дану 21 боллесника, сада још четири више. Већ смо се саживели са новом зградом, простором, функционисањем, тако да смо ушли спремни у саму операцију“, наглашава доц. др Драгана Унић Стојановић, управница Клинике за анестезију и интензивно лечење Института „Дедиње“.

„Напомињем, велики тимски рад. Укупан број сестара које учествују у овом програму је преко педесетак. Од пријема, предоперативне припреме, самог оперативног захвата, до постоперативних одељења“, наводи Зорица Васић, главна сестра Института „Дедиње“.

У Институту Дедиње кажу да ће 5. децембар бити записан у нашој здравственој историји заувек, из неколико разлога.

„Не постигли рекорд, него смо 25 људи спасили. Спасили смо њихове животе, смањили листе чекања, скратили смо њихове муке, враћамо их породици, друштву, држави, економији. Све је то тенденца да се сузбије убица број један нашег народа, а то су кардиоваскуларне болести“, истиче проф. др Милован Бојић, директор Института „Дедиње“.

У Институту „Дедиње“ већ се спремају за нови подухват, као и да у првим месецима наредне године немају листу чекања. У овом тренутку, на неку кардиохируршку интервенција чека 680 пацијената, а у овој години урадиили су више од 2.200 операција на отвореном срцу.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(среда, 14. дец 2022, 03:20) - Бинср [нерегистровани]

Браво..

Е видиш, ово је вест! Ово да се врти данима! Борба за сваког човека у Србији. Сваки човек се броји и неком је битан.

(уторак, 13. дец 2022, 20:48) - anonymous [нерегистровани]

Bravooo!

Bravooo!

(четвртак, 08. дец 2022, 02:57) - anonymous [нерегистровани]

Cena zivota

A jel lecenje na institutu "Dedinje" pokriva zdravsrveno osiguranje ili se placa kao privatno?