Читај ми!

Ковид више није највећи заразни убица, сада је то поново туберкулоза

Након више од две године огромних напора влада широм света, ковид више није највећи глобални инфективни убица. Сада је поново на неславном трону туберкулоза, што само показује да човечанство не улаже довољно напора у борбу против ове болести, упозоравају стручњаци.

Председник непрофитне организације „ТБ алијанса“ Мел Спигелман похвалио је велике напоре и напредак у борби против пандемије ковида, увођење бројних мера и развој ефикасних вакцина, тестирања и третмана.

Нажалост, делић таквих напора се улаже у борбу против туберкулозе, истиче Спигелман.

Туберкулоза је пре појаве ковида, деценијама била највећи инфективни убица са око 1,5 жртава годишње широм света.

„Са зауздавањем пандемије и постепеним опадањем броја жртава од ковида, туберкулоза је преузела своју дубиозну титулу“, навео је Спигелман.

„ТБ алијанса“, која ради на развоју и допремању што ефикаснијих и јефтинијих лекова против туберкулозе, наглашава чињеницу да дневно од туберкулозе умире 4.109 људи широм света.

У поређењу са новијим бројкама, од ковида-19 претходног месеца у свету је дневно умирало 1.449 људи, показују подаци Универзитета Џонс Хопкинс.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи