Читај ми!

Како да помогнете свом тинејџеру да престане да пуши

Открили сте или вам је дете признало да је почело да пуши. Наравно да желите да ваш тинејџер одмах престане са том лошом навиком, а пут ка испуњењу тог циља подразумева вашу родитељску подршку, и иде од давања доброг примера преко прављења плана - до прославе успеха.

Како да помогнете свом тинејџеру да престане да пуши Како да помогнете свом тинејџеру да престане да пуши

Ако откријете да ваш тинејџер пуши, схватите то озбиљно. Престанак пушења код тинејџера је најбољи начин да се промовише добро здравље током живота. 

Најпре, дајте детету добар пример. Као родитељ, ви имате снажан утицај на живот вашег тинејџера. Ако пушите, ваш тинејџер може протумачити ваше поступке као подршку за такво понашање. Питајте свог изабраног лекара о производима и препаратима који ће вам помоћи да престанете са пушењем. У међувремену, не пушите у присуству свог детета. 

Искрен и редован разговор на различите теме са дететом је јако важан па је зато крајње време, ако то до сада нисте остварили, да почнете са том праксом. 

Реците свом тинејџеру колико желите да он или она престане да пуши. Али имајте на уму да команде, претње, ултиматуми и уцене - вероватно неће функционисати. Уместо да се љутите, питајте своје дете шта га је навело да почне да пуши.

Можда ваш тинејџер покушава да се уклопи у ново друштво у школи, или се осећа одраслим. Када схватите зашто пуши, бићете боље наоружани информацијама и лакше ћете приступити решавању проблема.

Заједничко рачунање трошкова 

Охрабрите дете да подели своје бриге. Уместо да му држите предавања о опасностима пушења, питајте га шта сматра негативним аспектима пушења. Понудите своју листу, објасните да пушење узрокује лош задах, чини да коса и одећа непријатно миришу, утиче на зубе који могу да постану жути као и прсти, да дувански дим оштећује функцију плућа и утиче на општу кондицију тела.

Пушење је такође скупа навика. Замолите свог тинејџера да израчуна недељне, месечне или годишње трошкове пушења.

Упоредите потом заједно добијене трошкове пушења са трошковима за куповину на пример, мобилног телефона, одеће или других ствари које ваш наследник сматра важним.

Можда сте чули за тврдње да коришћење електронских цигарета (е-цигарета) може бити начин за престанак пушења. Електронске цигарете су уређаји на батерије који загревају течност (обично, али не увек која садржи никотин), претварајући је у пару која се може удахнути.

Студије које су тестирале да ли е-цигарете могу помоћи људима да престану да користе дуван имале су недоследне резултате. У најбољем случају, е-цигарете нису ништа ефикасније од лекова за замену никотина у помагању људима да одустану.

Због нерешених безбедносних проблема и због тога што је истраживање о е-цигаретама као помоћи при престанку пушења неубедљиво, клиника Мејо не препоручује е-цигарете као начин за престанак пушења.

Поред тога, америчка управа за храну и лекове препоручује да млади не користе никакве производе за е-цигарете.

Помозите свом тинејџеру да направи план

Док многи тинејџери који пуше мисле да могу престати било када, истраживања показују да то обично није тачно. Тинејџери могу постати зависни након што попуше само пет паклица цигарета, преноси портал Клинике Мејо.

Када разговарате са дететом о престанку пушења, питајте га да ли је неко од његових или њених пријатеља покушао да престане да пуши. Размислите зашто су били - или нису - успешни. Питајте свог тинејџера које стратегије престанка пушења он или она мисли да би могле најбоље функционисати. Понудите и своје предлоге.

Замолите дете да размисли о томе зашто жели да престане да пуши. Прављење листе активности односно плана може помоћи вашем тинејџеру да остане мотивисан када уђе у искушење.

Одредите датум престанка, договорите се и изаберите датум за престанак пушења.

Охрабрите свог тинејџера да избегава људе, места и активности које он или она повезује са пушењем.

Подсетите свог тинејџера да ће жеља за никотином, која ће се вероватно јавити током одвикавања, проћи ако он или она могу да издрже довољно дуго и да то траје обично само неколико минута. Предложите неколико дубоких удаха или шетњу. Понудите жваку, бомбоне, грицкалице...

Размислите о производима за престанак пушења. Иако производи за замену никотина - као што су никотинске жваке, фластери, инхалатори или спрејеви за нос - нису дизајнирани за тинејџере, у неким случајевима могу бити од помоћи.

Питајте лекара о опцијама које су вам, у смислу препарата, доступне, и из искуства доктора, можда добијете најбољи савет.

Групе подршке 

Можете потражити и посебну, додатну помоћ. Специјалиста за одвикавање од дувана може вашем тинејџеру дати подршку која му је потребна да престане да пуши. Неке локалне организације нуде улазак у групе за престанак пушења за тинејџере.

Постоје и онлајн групе, тако да, ако тако нешто у вашем месту не постоји, група за подршку може се наћи и на сајту неке од организација које се баве помоћи младима у престанку пушења.

Ако ваш тинејџер не успе, направи почетне грешке, па и касније током процеса остављања дувана, будите му ипак подршка.

Честитајте свом детету на сваком, па и малом напретку који је постигло и охрабрите га да не одустаје. Помозите му да идентификује шта је пошло по злу и шта да уради другачије следећи пут.

Изнад свега, прославите успех свог тинејџера. Можете понудити омиљени оброк за дан без дима, нову кошуљу, мајицу, дукс... за недељу без дима или забаву са пријатељима непушачима за месец дана без цигарете.

Награде и позитивно расположење могу помоћи вашем тинејџеру да одржи мотивацију да престане да пуши заувек.

петак, 10. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара