Читај ми!

И један месец без алкохола чини чуда за здравље

Ени Грејс, aуторка књиге „Чист ум: контролишите алкохол“, каже да су октобар, јануар и јул месеци у којима се људи труде да смање конзумирање алкохолних пића, и да стиче утисак да људи све више размишљају о утицају који алкохол има на њихов живот.

И један месец без алкохола чини чуда за здравље И један месец без алкохола чини чуда за здравље

Амерички центар за контролу и превенцију болести зависности класификује умерено пијење као два или мање пића дневно за мушкарце и једно пиће или мање за жене. Али две трећине одраслих особа које пију наводе да уносе више од наведених количина најмање једном месечно. 

Пандемија није помогла. Студија из децембра 2020. показала је да је 60 одсто испитаника повећало конзумацију алкохола током године, а више од трећине је рекло да „уме да се опије“, што се дефинише као пет или више пића једном приликом за мушкарце и четири за жене. 

Бројна истраживања показују да алкохол није добар избор ако желите да водите здрав живот. Не постоји ни „дозвољена“ количина која не угрожава срце, према Светској федерацији за срце. 

Чак и умерено пијење за викенд може оставити веће социјалне, емоционалне и психолошке последице, према студији из 2022. 

Октобар који је почео могао би да буде месец потпуног одвикавања од алкохола, рекао је психолог Арон Вајт, виши научни саветник директора Националног института за злоупотребу алкохола и алкохолизам.

„Без обзира на то колико пијете, требало би да одредите месец када ћете покушати да останете трезни“, додао је Вајт.

Краткорочни изазов вишеструко користан

Можда мислите да вам неће бити потребна пауза од пијења јер немате знакове алкохолизма, али прекомерна конзумација алкохола проузрокује озбиљна оштећења, здравствене проблеме, инвалидитет или проблеме са понашањем у друштву.

„Али то није тако једноставно: можете мало да пијете, али да се не осећате добро због нечег другог. Можда пијете много а то вам не смета“, наводи ауторка Ени Грејс, која истражује проблем алкохолизма.

И сама је била једна од њих. Грејс није сматрала да су јој потребни програми лечења, али је открила да је смањење конзумације алкохола била борба, што је за њу био знак да нешто треба да се промени.

„Изазов је остати трезан, што не значи да морате заувек да одустанете од алкохола, али требало би смањити количине пића, а не да пијете као досад“, напомиње Вајт.

Чак и за само месец дана, постоје докази да смањена конзумација алкохола може бити добра за физичко здравље.

„Већина људи који прекомерно пију имају масну јетру. Чак је и пауза од месец дана довољна да смањите ензиме и помогнете својој јетри. Неки људи схвате да са мање или без алкохола боље спавају и да се правилније хране“, каже Вајт.

А има користи и за емоционално здравље, додала је Грејс.

Многи људи с којима ради – чак и они који умерено пију – описују свој однос са алкохолом као нешто над чим немају потпуну контролу, напомиње ауторка.

Грејс зато подстиче људе да остану трезни, да забележе када осећају жељу за пићем и зашто, да себи одговоре на питања да ли их алкохол чини срећнијим, сигурнијим, задовољнијим у друштву, на забавама, током дана или на викенд-журкама...

Можда је пиће лак начин – али не и најбољи – да се те потребе задовоље, истиче Грејс.
„Узима се у обзир и покушај проналажења ствари које су нам потребне, али без пића, што може бити пут ка излечењу“, додаје Вајт.

Постоји неколико камена спотицања на које треба рачунати током месеца без алкохола.

Један је превазилажење жеље за пићем, а стручњаци су имали различите приступе решавању тог проблема.

Сличност са дијетом 

„Смањење конзумирања алкохола може имати ефекат сличан дијети: што више говорите себи да га не можете имати, то га више желите“, наводи Натали Мокари, дијететичар и нутрициониста из Северне Каролине.

Препоручује да почнете са једним пићем мање него што бисте обично попили у свакој прилици, или да прекинете свакодневну навику ограничавањем пијења на одређене дане.

„Такође можете попити газирану воду између пића или направити слабије коктеле него иначе да бисте смањили конзумацију алкохола“, саветује Мокаријева.

Вајт је објаснио да је важно да не буде срамота онога ко поклекне и попије пиће током месеца изазова, то није разлог да се обесхрабри и одустане.

Грејс је препоручила и да се људи више информишу о свим аспектима алкохолизма. Сазнавање више о психологији алкохоличара заиста може да помогне да се смањи жеља за пићем, рекла је Грејс, уз признање да је такав приступ помогао њој лично.

„Обуздавањем навика помоћи ћете свом здрављу, важно је да вас прелажење црвене линије не уплаши“, упозорава Мокаријева.

Опасно је опијати се после месеца изазова јер се организам не може више да подноси велике количине алкохола, па постоји опасност од тровања.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво