Читај ми!

Со, отров са тањира

Једна свакодневна навика коју има већина популације је прекомерно сољење хране. Мало је познато да ова намирница повећава ризик од преране смрти и у прекомерним количинама је лоша за здравље. Ипак, со је важан нутријент за људско тело.

Превише соли није добро за здравље, али се поставља питање која је граница коришћења соли у исхрани. Познато је да се со налази у природи, у океанима, у камену, у нашим сузама. Пријатног је укуса и није скупа намирница у понуди на тржишту. Али је једна од такозваних „белих смрти“ које утичу на повећан ризик од кардиоваскуларних болести.

Митови о употреби соли

Чињеница је да превише соли у исхрани може да допринесе појави високог притиска, срчане инсуфијенције, ризику од срчаног удара, можданог удара, болести бубрега, задржавања течности и остеопорозе.

Људско тело користи со за балансирање течности у крви и одржавање здравог крвног притиска, а со је неопходна и за функционисање нерава и мишића. Немогуће је живети без соли, али је важно унос соли држати под контролом.

Дневна доза соли за одраслог човека је до пет грама. Статистике кажу да користимо дупло више соли по дану.

Да бисте лакше пратили колико соли уносите у свој организам, читајте на етикетама хране вредност нивоа „натријума“ – јер је со по саставу натријум хлорид.

Није битно које је боје – со је со

Ружичаста, црна, камена, морска, хималајска со је со. Минерали који се налазе у солима, попут хималајске или морске, често су присутни само у веома малим количинама.

 

За унос минерала и других хранљивих материја у исхрану, препоручљиви су воће и поврће. Укус за слану храну се стиче временом и није урођен.

Многе фабрички упаковане намирнице које садрже много соли имају друге састојке који праве равнотежу сланог укуса.

Унос соли код физички активних људи

Постоји веровање да би требало да уносимо више соли и пијемо више воде после вежбања.

Со губимо на два начина – кроз урин и кроз зној, али то не значи да треба да додајемо више соли у исхрану сваки пут када се презнојимо.

Неки производи, попут спортских напитака, рекламирају се као добар начин за замену изгубљене соли после вежбања.

Вода из славине и здрава исхрана могу да помогну да надокнадите све хранљиве материје изгубљене током било које активности.

Више од 30 одсто одрасле популације у свету има висок крвни притисак, а према подацима Фондацији за срце, половина њих то и не зна.

Већина људи са високим крвним притиском не показује никакве симптоме, тако да је важно редовно проверавати крвни притисак. Ако имате висок крвни притисак, смањење унос соли, уз редовну физичку активност, умерени унос алкохола, престанак пушења и смањење стреса, може помоћи у управљању њиме, смањујући ризик од оштећења вашег организма.

Истраживачи из Швајцарске, Аустралије и САД проучавали су синдром преране смрти и дужину животног века код људи који узимају пуно соли.

Додавање соли у припремљену храну је уобичајена пракса у западним земљама и директно је повезана са дугорочним потребом појединца за сланом храном.

Како би истражили прерану смрт и краћи животни век, научници су анализирали податке 501.379 испитаника који су попунили упитник о учесталости додавања соли у храну. Прикупљени су и подаци о смрти и датуму смрти испитаника.

Резултати су показали да људи који увек додају со у храну имају 28 одсто већи ризик од преране смрти у поређењу са онима који никада или ретко додају со.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи