Читај ми!

Неуротрансмитерске болести су излечиве ако се јавите лекару на време

У Београду ће током наредна три дана боравити лекари, удружења пацијената и истраживачи из целе Европе који се баве неуро-трансмитерским болестима. Колико пацијената у Србији има ове ретке, метаболичке, генски условљене болести?

Неуротрансмитерске болести су ретке и јављају се код једног на милион становника. 

„У питању је Конференција о неуротрансмитерским болестима која се одржава у Београду, а присуствоваће око 150 учесника.Поента конференције је да се окупе клиничари истраживачи и представници пацијената који ће учити о процесима лечења, дијагностичким методама. Усвајање нових знања и искустава помаже дијагностичарима и клиничарима да се болест открије на време", рекла је Ивана Бадњаревић из Удружења "Храбриша".

Додаје да ће бити организоване радионице где ће пацијенти учествовати и имаће право на мишљење. Они се могу међусобно повезати, а могу се повезати и са струком.

„Храбрише су деца које болују од неуротрансмитерских болести. Окупљамо породице, родитеље са овим болестима, као и све који су освешћени у оквиру ових тема", истакла је Ивана Бадњаревић.

Напоменула је да су неуротрансмитерске болести ретке неурометаболички уређене, генски засноване. Манифестују се психомоторним заостајањем детета у првим месецима живота. Ако родитељ примети неке од симптома болести и има сумњу треба да се обрати педијатру на време како би педијатар дете упутио код неуролога, физијатра и генетичара. Тај тим лекара ће препознати симптоме и одредити терапију лечења.

понедељак, 23. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи