Читај ми!

Лоше навике због којих не топимо килограме

Смршати здраво и у планираном року један је од тежих задатака. Често може бити и фрустрирајући за појединца. Стручњаци истичу да је најважније прво упознати себе, а затим поставити циљеве и реалне жеље када је фигура у питању.

Не постоји чудо нити чаробни штапић за испуњење нереалних жеља. Често у једну од њих спада и жеља за идеалном линијом тела. Да би се остварили жељени резултати, важно је поштовати навике у јелу, као и пар важних препорука, као потребу нашег тела. Постоји неколико грешака које нас спречавају да смршамо.

Преједање здравом храном

Пожељно је у исхрану увести храну која је богата хранљивим састојцима, а коју волимо. Неки од нутрициониста препоручују да се порције измере како не бисмо претерали са калоријама.

„Намирнице попут орашастих плодова, маслаца, авокада,хумуса богате су хранљивим састојцима, садрже здраве масноће и више калорија од осталих угљени-хидрата или протеина. Мерење порција кључно је ако желите да смршате", истакла је Еми Гадсон, ауторка кљига о начину исхране.

Мали унос протеина

Уношење довољне количине протеина током дана је неопходно за наше опште здравље.

"Протеини су неопходни за мршављење јер помажу у скидању сала и изградњи мишића, али на жалост, многи људи једу оброке који немају довољно протеина. Моје препоруке за извор протеина су пилећа прса, пилећи хамбургери, пилеће кобасице или риба", рекла је дијететичарка Кортни Дианђело.

Превише уља када кувате

"Уље је један од оних састојака због кога се број калорија у храни значајно и брзо повећава", истакла је Триста Бест, дијететичарка.

Овај "проблем" може се решити коришћењем уља у спреју, уместо уља из флаше. Не треба се превише опустити.

„Свако од нас с времена на време има потребу да поједе колач, чипс, да се опусти. Уношењем недозвољених намирница у исхрану, поново добијамо на тежини, а калорије губимо све теже", истакла је Еми Гадсон.

Једини циљ је да покушамо да одолимо изазову када су жеље за поједине забрањене намирнице јаке.

"Размишљајте о томе као о правилу 80/20, дакле 80 одсто времена потрошили сте се на придржавање плана и конзумирање житарица, немасних протеина, млечних производа, здравих масноћа, воћа и пуно поврћа, а 20 одсто времена дозволили сте себи да једете висококалоричну храну која вам није потребна и непожељна је у плану здраве исхране", истакла је Еми.

Нездрави зачини

"Понекад храни додајемо своје омиљене зачине како бисмо побољшали укус, али су неки од зачина штетни за наш план исхране. Рецимо, додавање сирупа палачинкама је примамљиво, али нездраво.Исто је и са мајонезима и преливом за салату", истакла је Кортни Дианђело.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи