Читај ми!

Савремени трендови у хирургији ока и нови ласер у фокусу симпозијума на ВМА

Ове недеље Војномедицинска академија организује два међународна симпозијума, оба из хируршких грана. Недељу су започели уролошком хирургијом, а завршавају је очном. За петак су предвиђени предавања и операције током којих ће први пут на овим просторима бити представљен нови ласер, који би ВМА ускоро требало и да добије.

Симпозијум који се одржава у Београду на Војномедицинској академији обухвата офталмолошка предавања и операције. За петак су предвиђене четири операције: операције компликоване катаракте, руптуре жуте мрље и скидања диоптрије.

Начелник ВМА професор Мирослав Вукосављевић каже да се светла образовне позорнице Војномедицинске академије не гасе.

„Јуче је веома успешно завршен уролошки скуп. Био је веома едукативан, сви су задовољни, који су долазили како из земље, тако и из осталих земаља региона. Већ сутра почиње осми традиционални офталмолошки скуп“, рекао је др Вукосављевић и додао да ће у фокусу бити савремени трендови у офталмохирургији.

Будући да је интересовање огромно, амфитеатар Војномедицинске академије ће бити препун.

„Представљамо операцију катаракте са уградњпом нових интраокуларних сочива која ће омогућити да пацијент види и на даљину и на близину, али са једним новим мементом. Не бих откривао, они који дођу то ће видети“, наводи проф. Вукосављевић.

Према његовим речима, први пут на овим просторима биће приказан нови solid state ласер за скидање диоптрије и искуство у раду са овим уређајем.

„Војномедицинска академија већ деценијама ради између три и пет хиљада операција годишње. Трудимо се да помогнемо свим пацијентима без обзира на то да ли су војни осигураници за које смо првенствено задужени или цивилни осигураници“, напомиње проф. Вукосављевић и додаје да је уочено да је у порасту дијабетичка ретинопатија, катаракта перманентно, као и проблеми са жутом мрљом, односно централном оштрином вида.

Управа за војно здравство и Министарство одбране обећали су да ће Војномедицинска академија ускоро, можда већ крајем године, добити нови апарат за скидање диоптрије.

Министарство рударства и енергетике задужено је за реновирање ВМА и, како др Вукосављевић истиче, све иде по плану.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво