Читај ми!

Батут издао препоруку за исхрану деце: Ужина не сме бити замена за доручак

Многобројни су разлози зашто деца немају редовне оброке, зашто не доручкују пре изласка из куће, зашто више воле грицкалице, пекаре и сокове пуне шећера. Не чуди што их све више има повишену масноћу, шећер у крви и висок притисак. Због тога је Институт за јавно здравље Батут недавно издао препоруке за исхрану школске деце.

„Избалансирана исхрана за децу подразумева три оброка дневно уз две ужине. Нагласак је на томе да ужина у школи не може да буде замена за доручак. Први оброк не би требало да буде у 10 ујутру“, наводи др Јелена Кашанин, специјалиста хигијене на Институту за јавно здравље „Милан Јовановић Батут“.

Најбоље би било, према њеним речима, да се родитељи и деца организују вече пред школу и да се припреми сендвич и он поједе у школи, уколико већ не могу да стигну пре одласка у школу.

„Проблем је у томе што у журби родитељи дају новац деци да купе доручак, али деца то користе за куповину лиснатих слатких и сланих пецива, грицкалица и сокова. То није оно што би требало да чини један доручак“, истиче Кашанинова.

Осим доручка, веома је важан и ручак и било би најбоље да деца ручају по доласку из школе ако то организација времена родитељима дозвољава.

Уколико деца иду у поподневну смену, онда би требало да ручак буде пре одласка у школу, односно да се не деси да деца уместо да ручају само касно доручкују.

петак, 20. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи