Читај ми!

Доказана директна веза између недостатка витамина Д и деменције

Деменција је један од водећих узрока смрти у свету. Адекватан унос витамина Д може бити кључно, а јефтино решење решење за спречавање те болести, гласи закључак нове студије. А постоји још један плус за тај витамин.

Око 17 одсто случајева деменције могло би да се спречи ако би људи узимали довољне количине витамина Д. Прву светска студија која је ово доказала, спровео је Универзитет Јужне Аустралије и пронашла је - директну везу између деменције и недостатка витамина Д - а тиме и важан и јефтин приступ превентиви.

Деменција је хронични или прогресивни синдром који са годинама доводи до погоршања когнитивних функција, размишљања и памћења.

Више од 55 милиона људи широм света пати од деменције, са 10 милиона нових случајева дијагностикованих сваке године.

Како низак ниво витамина Д утиче на здравље мозга

Студија коју је подржао Британски национални савет за здравство и медицинска истраживања, анализирала је податке скоро 300 хиљада (294.514) учесника из Велике Британије, односно УК Биобанке и имала је за циљ да испита утицај витамина Д на здравље мозга - односно волумен, и ризик од деменције и можданог удара. Већина испитаника у студији су биле жене старости од 60 до 73 године на почетку истраживања, беле коже и без дугогодишњих болести.

Показало се да хронични недостатак витамина Д (испод 25 нмол/Л) није повезан са мањим волуменом мозга, а донекле повећава ризик од можданог удара.

Најважније откриће је да је анализом пронађена узрочно-последична веза између дефицита витамина Д и настанка деменције.

Комплетни резултати студије су недавно објављени у часопису The American Journal of Clinical Nutrition.

За шефицу студије, професорку Елину Хипонен, резултати показују колико је витамин Д важан у превенцији деменције, и да постоји апсолутна потреба да се уклони недостатак тог витамина који још увек влада у многим деловима света.

„Заиста, приметили смо у британској популацији да је до 17 процената случајева деменције могло да се избегне да је ниво витамина Д подигнут на нормалу - 50 нмол/Л", објашњава научница у изјави са универзитета.

Све боље разумевање улоге витамина Д

Колико је витамин Д важан за ментално и физичко здравље, показује свака нова студија, наглашава Хипонен.

„Витамин Д је хормон прекурзор за који се утврђује све шири спектар позитивних ефеката, укључујуц́и и здравље мозга."

„Деменција је прогресивна и исцрпљујуц́а болест која може бити разорна и за појединце и за породице. Дакле, морамо се побринути да нико на свету не пати од озбиљног недостатка витамина Д", закључује Хипенен и додаје:

„Већина нас је вероватно ок, али за свакога ко из било ког разлога можда не добија довољно витамина Д излагањем Сунцу, прилагођавање исхране можда није довољно и вероватно је потребно узимати суплементе".

Користец́и ову опсежну анализу, она и њен тим су били у могуц́ности да још једном покажу да нешто тако јефтино и лако доступно као витамин Д-препарат - може има огроман утицај на светско здравље.

Немачка: много више дементних него што се рачунало

Према новим прорачунима, у Немачкој тренутно са деменцијом живи око 1,8 милиона људи. Вец́ина њих болује од Алцхајмерове болести.

Према немачком Алцхајмеровом друштву, прошле године је дијагнозу деменције добило око 440.000 људи, а рачунало се са много мање - око 300.000 нових случајева. Разлог зашто је овај број знатно вец́и број него у ранијим публикацијама је пре свега зато што је дијагностика последњих година значајно побољшана.

Осим тога, има знатно више оболелих млађих од 65 година него што се раније мислило, тренутно више од 100.000 људи.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво