Читај ми!

Амброзија, кравље млеко, па чак и воће и поврће могу да изазову алергију

Милионе људи мучи алергија и могу да шетају без већих проблема само после кише, јер је тада концентрација полена у ваздуху најнижа. Нажалост, то нису једине алергије које муче грађане.

„Ових дана се најчешће јављају деца школског узраста и то углавном са тегобама респираторног тракта – запушен нос или цурење, сузење или црвенило очију и кашаљ“, каже др Оливера Човић Несторовић са Војномедицинске академије (ВМА).

У овом периоду незаобилазна тема је алергија на амброзију, а Несторовићева наводи да та биљка већ деценијама представља проблем, али да ју је веома тешко искоренити.

Честа алергија је и она на протеине из крављег млека, која најчешће настаје у дечјем узрасту, али као и свака алергија може да се развије и касније током живота.

Уколико деца имају веома интензивне грчеве који се понављају током одређеног периода, родитељи треба да посумњају на алергију и јаве се педијатру.

Помало несвакидашње, али све чешће су алергијске реакције на воће и поврће, углавном због повећаног коришћења пестицида.

Велика количина пестицида, како истиче, доводи и до оштећења слузнице гастроинтестиналног, тракта што додатно отежава посао лекарима да утврде о каквој је алергијској реакцији реч.