Читај ми!

Од костију и коже до штитне жлезде – лековитост мора

Повољан утицај морске климе на здравље одавно је познат. Морски ветар, сунце, ароматично растиње, етерична уља и минерали су разлози због којих боравак на мору позитивно утиче на наше здравље, посебно код деце.

Снежана Рсовац, педијатар пулмолог и начелница интензивне неге Универзитетске клинике у Тиршовој, каже да децу млађу од шест месеци не би требало излагати сунцу, али за старију децу то итекако може бити добро.

„Незаобилазна тема код излагања сунцу је стварање витамина Д. Он је уједно и хормон који пружа велике добробити организму, јача телесно имунолошко стање и веома је значајан за кости и кожу“, наводи гошћа Јутарњег програма.

Што се тиче морске воде, бројне научне студије утврдиле су позитиван утицај морске воде на организам.

„Морски ваздух је препун аеросоли са много негативних јона који су антиоксиданти, спречавају инфламаторне процесе. Састав морске воде је сличан нашој крви и има пуно олиго елемената, који су јако значајни да би ензими могли да обављају своју функцију“, објашњава Рсовчева.

Због тога морска вода, како каже, „модулира" имунитет и помаже да превагну добри одговори нашег имунолошког система, посебно антиинфламаторни који поспешују борбу против вируса и бактерија.

Присуство јода у морској води такође је веома значајно.

„Јод је неизоставни елемент који се комбинује и инкорпорира у хормоне штитне жлезде који су јако битни и они су на неки начин регулатори нашег организма. Боравак на мору се посебно благотворним показао код људи који имају проблема са нормалним фунционисањем штитне жлезде“, наводи начелница интензивне неге Дечје клинике у Тиршовој.

Увек на опрезу

Сунце има бројне позитивне ефекте, као што је лучење витамина Д, али и код излагања сунчевим зрацима треба бити умерен.

Децу, посебно ону мању, не треба излагати јаком сунцу и најбоље би било напољу буду у јутарњим и вечерњим сатима када је зрачење најмање.

„Велике научне студије показале су да људи у просеку имају мањак витамина Д и да би његов ниво требало да буде значајно већи. Постоје препарати и суплементи којима се може надоместити недостатак, а СЗО и многа друга здравствена удружења дају препоруке колике би требало да буду дневне дозе витамина Д за општу популацију“, истиче Снежана Рсовац.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(недеља, 07. авг 2022, 21:03) - Mladen [нерегистровани]

Euthyrox 125 mikrograma

Gospodinu koji misli da sam trol bi samo da odgovorim kako živim bez štitne žlijezde. Odlično! Svako jutro jedna tableta Euthyrox od 125 mikrograma i živim normalno. Juče sam bio na planinarenju, ispeo vrh od 2393 mnv. Kod mene nije do mora, već ili do genetike ili do Černobila, a tu so, jod, natrijum, vitamin D i sl. ne pomaže. Komentar je htio samo da ukaže na to da se stvari, a tako i ovaj konkretan problem, ne posmatraju jednodimenzionalno. Pozdrav i svako dobro!

(недеља, 07. авг 2022, 18:05) - anonymous [нерегистровани]

sa terapijom

moze ziveti bez stitne zlezde, uz odgovarajucu terapiju sa tabletama se moze regulisati nivo hormona kojima inace u normalnim okolnostima upravlja stitna zlezda.

(недеља, 07. авг 2022, 15:13) - Nada [нерегистровани]

Sve je to relativno

Eto necija iskustva su sasvim suprotna, gospodin kaze da bi po vasem bio super zdrav a nije ...
Setnja sumom je isto jako, jako, zdrava...I boravak u prirodi....bas su pricali o tome pola Sata sta sve Suma zraci I koliko nam "cisti organizam"...,a mnogo dostupnije od mora....

(недеља, 07. авг 2022, 15:13) - anonymous [нерегистровани]

?

E Mladene, da ne troluješ malo? Pa kako živiš bez štitne žlezde?

(недеља, 07. авг 2022, 13:44) - Mladen [нерегистровани]

42 godine na obali

Od 42 godine svog života, 42 godine živim uz more. Svako ljeto na plažama, kupanju, ronjenju, plivanju... a ostatak godine šetnje uz more i ribanje, nekad sa obale, a nekad iz čamca... U 21 godini sam ostao bez pola štitne žlijezde, a u 41 godini sam ostao bez cijele štitne žlijezde. More možda jeste ljekovito za štitnu žlijezdu, ali meni nije pomoglo! Da je samo do mora, imao bi 6 štitnih žlijezdi koliko sam joda upio, a ipak ostadoh i bez ove jedne.