Читај ми!

Смрад или свраб – опрез при куповини апарата и препарата против комараца

Да ли сте се запитали шта садрже средства против комараца која користимо у кући? Обично купујемо она која нам препоруче у радњи или која смо већ користили. На шта све треба обратити пажњу?

Када крене да зуји касно је, нисмо на време укључили апарат против комараца. С друге стране, ако јесмо, таблете против комараца могу да имају непријатан мирис. Па треба направити избор – смрад или свраб. Али, није то једина дилема.

„Препарати против комараца у себи могу да садрже различите хемијске супстанце. Неке од њих су направљене тако да одбијају комарце од нас и да они просто не желе да слете на нас, или наше окружење, зависи да ли штитимо наш простор или наш организам, површину од коже. Препарати против комараца могу да делују тако да практично као инсектицид убијају, или да доведу до неких штетних ефеката да се он онесвести“, каже проф. др Маријана Ћурчић из Удружења токсиколога Србије.

Тржишни инспектори редовно контролишу те производе. Пре две године, један апарат против комараца повучен је из продаје, пошто је утврђено да може да изазове струјни удар, пожар и опекотине.

„Донето је решење којим је забрањена даља продаја, испоручивање, нуђење апарата на тржишту Републике Србије и наложена је мера повлачења и опозива производа са тржишта. Тако да је током надзора тржишних инспектора од укупног броја продатих модела од 1.640 комада са тржишта повучено 348 комада“, наводи Мирјана Станчић из Министарства трговине, туризма и телекомуникација.

„Оно што је свакако потребан опрез уколико постоји неко стање на кожи, екцем који је активан, или чак нека инфекција, ови препарати на таквој кожу и могу да изазову иритацију, али на неоштећеној кожи, заиста не, али свакако не сме да дође у контакт са слузокожом ока или уста“, истиче дерматолог на Војномедицинској академији, Лидија Кандолф.

Стручњаци кажу да су ретки случајеви да ови препарати изазову алергијске реакције, али да опрезност приликом куповине није наодмет. Препорука је увек читати декларације и састав производа.

Када је реч о апаратима против комараца, не може се сваки користити и на отвореном и у затвореном простору. Посебно треба обратити пажњу на оне које користимо у баштама, с обзиром на то да они не смеју да буду постављени близу воде, као ни тамо где могу доћи директно у контакт са влагом, јер коришћење производа у таквим околностима може изазвати струјни удар.

Ватрогасци упозоравају – уколико приметите да се апарат када га ставите у утичницу брзо загреје, постоји опасност од пожара. Дакле, опрезно и са апаратима и са препаратима.

недеља, 05. мај 2024.
15° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се