Читај ми!

За бол у грлу - лист дивље купине, црни слез, жалфија....

Неке особе имају изузетно осетљиво грло и много чешће имају проблема са упалом, гнојном ангином или упаљеним крајницима. Болно и упаљено грло које је осетљиво на гутање обично је последица инфекције, бактеријске или вирусне, али може настати и услед механичке иритације или прехладе. Бол се јавља и ако претерате са хладним или газираним напицима. На упалу и бол у грлу могу утицати алергија, сув ваздух, цигарете, певање, викање.

Вирусна инфекција грла се обично повлачи за неколико дана, док упала грла изазвана бактеријама може трајати дуже. Како се ове упале лече откриће Момчило Антонијевић новинар и травар који истиче да је лист од дивље купине једна безбедна и лековита биљка за употребу, нарочито код мале деце. Лист дивље купине има висок садржај танина, а чај се може користити за пиће или испирање грла.

Црни слез у борби са упалама грла

Цвет и лист црног слеза се користе у лечењу. Преливају се кључалом водом, оставе се да стоје 30 минута, процеде се и спремни су за употребу.Црни слез је јако добар код упала грла, у себи има слузи и танина. Може да се користи код испирања усне шупљине, а препоручује се код људи који имају проблема са гласним жицама. Може да се комбинује са жалфијом и камилицом.

Употреба есенцијалних уља

Есенцијално уље камилице делује снажно против упала и спречава упале, па се цвет камилице препоручује. Есенцијално уље домаће нане добро је за бол у грлу, гребање у грлу. Треба направити спреј и почети са једном капи.

Чај од жалфије за испирање

Најпопуларнија и најмоћнија биљка када је упала грла у питању је жалфија. Најбоље је прелити две супене кашике суве жалфије, са три децилитра кључале воде. Оставити да стоји 45 минута, процедити и испирати грло. Жалфија је антисептик због танина и есенцијалних уља које садржи.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво