Читај ми!

Све више оних који се жале на болове у стомаку, да ли су за то одговорни пестициди

У чекаоницима домова здравља ових дана je све више оних који се жале на болове у стомаку и симптоме стомачног вируса. И мада су многи мучнину, повраћање и малаксалост повезали са наглим променама времена, тзв. температурним осцилацијама, лекари кажу да је разлог ипак нешто друго.

Докторка Милена Турубатовић из Дома здравља Савски венац рекла је за РТС да је лето период када се чешће јављају цревне инфекције јер једемо више свежег воћа и поврћа, а високе температуре погодују развоју и вируса и бактерија на храни.

Најчешће су то, како каже, вируси који изазивају краткотрајне симптоме као што су бол и грчеви у стомаку, нагон на повраћање, дијареја...

„То врло брзо пролази, траје од три до пет дана, осим код хроничних пацијента“, рекла је докторка Турубатовић. 

Према њеним речима, чешћи изазивачи вирусних инфекција су неопрано воће и поврће или термички лоше обрађено месо и млечни производи.

Истакла је да је веома важно водити рачуна о припреми хране, да се воће и поврће дуго испира у текућој води.

„Пестициде не можемо уклонити, препорука је да се воће и поврће дуго испира у текућој води, може да одстоји у соди бикарбони, али неко ко реагује на пестициде, он реагује, већина није штетна по организам, то је индивидуална реакција“, објаснила је докторка.

Уколико су симптоми благи, можемо се рехидрирати код куће, пити чајеве без шећера, јести лаганију храну, пиринач и кувану супу.   

„Једино ако симптоми трају дуже од два дана, ако имате јак и неиздржив бол у стомаку и више од 10 столица дневно, потребно је да се јавите лекару“, рекла је докторка.

Указала је да извор цревних инфекција може бити и неисправна вода, када се јављају бактеријске инфекије које су теже.

Лето је период путовања, а лекари препоручују родитељима да деци дају пробиотик два до три дана пред пут и на путу.

„Потребно контролисaти храну коју носимо, да не буде ништа кварљиво, све што може сат-два да стоји на топлом“, рекла је докторка.

Како би се избегле инфекције, неопходна је лична хигијена, обрада намирница – код воћа и поврћа прање, а код меса термичка обрада и куповина на контролисаним местима.  

Да вам здравствене тегобе не задају главобољу на путовању, приликом паковања не заборавите да спакујете „путну апотеку“.

Према речима докторке Турубатовић, у „путној апотеци" треба да буду лек против темпертуре, гел против уједа инсеката, лек за алергије и пробиотик.