Читај ми!

Којим биљкама се борити против гљивичних инфекција

Дуго сте пили антибиотике и након престанка узимања лекова схватили сте да патите од неке гљивичне инфекције. Овај сценарио познат је многима. Како биљке могу да помогну у борби против гљивичних инфекција открива Момчило Антонијевић, народни травар.

Као препоручено природно средство у борби против гљивичне, али и бактеријске инфекције, Антонијевић је прво истакао чајно дрво, односно етерично уље добијено од њега.

„Када антибиотицима очистите бактерије ви направите празан простор за гљивице, које могу да изазову инфекцију. Чајно дрво је одлично јер може да се употребљава и против једне и против друге врсте инфекција. Етарско уље чајног дрвета може да се користи и у борби против гљивичне инфекције ноктију“, објашњава народни травар.

Висококвалитетно етарско уље чајног дрвета може се користити и оралним путем, али разблажено хладно цеђеним маслиновим уљем – на 10 капи етарског уља иде 100 милилитара маслиновог уља. Након што се промеша узима се једна кашика дневно.

Научна истраживања су показала да одлично делује против многих гљивица, попут кандиде и других сојева.

Једна од домаћих аутохтоних биљака које одлично делују против гљивица и бактерија је жалфија.

„Њу можемо конзумирати као чај, који је сјајно средство против инфекције кандидом. Може се користити и на други начин – да се направи купка. Потребне су две шаке осушене жалфије које се ставе у пет литара воде након што прокључа. Након тога се остави да се охлади сат времена и процеди, а остатак се може користити као купка за ноге“, истиче Антонијевић.

Посебно се препоручује за све оне који пате од атлетског стопала. Народни травар представио је још једно решење за тај проблем, а како се прави показао је уживо у студију РТС-а.

Што се тиче још неких природних решења за гљивичне инфекције дигестивног тракта, Антонијевић је навео да су ртањски чај и чај од мајчине душице такође одличан избор.

„За људе који имају системске гљивичне инфекције требало би нагласити да би из своје исхране требало да избаце све намирнице које у себи имају квасац. Било да су у питању теста или пивски и вински квасац. Такође се препоручује избацивање угљених хидрата којима се гљивице хране“, објаснио је гост Јутарњег програма РТС-а.

За крај је навео још једну природну намирницу против гљивица, а то је бели лук за који се зна да има снажно противгљивично дејство.