Читај ми!

Очекивани животни век у Европи наставља да опада

Од избијања пандемије ковида 19, очекивани животни век у Европској унији је у паду и тај тренд се наставља, потврђују истраживања Еуростата. Највише су погођене Словачка и Бугарска.

На основу података Еуростата, од 2003. године па све до избијања епидемије короне, очекивани животни век у земљама чланицама ЕУ растао је сваке године, са изузетком 2015.

Међутим, 2020. године просечне године живота становништва 27 земаља пале су са 81,3 на 80,4. У 2021. овај тренд је настављен, па је просек опао за додатне 0,3 године.

У извештају који цитира Прототема наводи се да се очекивани животни век у Европи у просеку повећавао за више од две године по деценији од шездесетих година прошлог века.

Међутим, најновији доступни подаци сугеришу да је пандемија ковида имала негативан утицај, па је очекивани животни век заустављен или смањен у половини држава чланица ЕУ у 2021.

Највећи пад процењен је у Словачкој и Бугарској (-2,2 године у поређењу са 2020), а затим у Летонији (-2,1) и Естонији (-2,0).

У поређењу са 2019. годином, укупан ефекат на очекивани животни век је и даље негативан у свим државама чланицама ЕУ, осим у Луксембургу, где је порастао за 0,1 годину, те Малте и Шведске, где је на истом нивоу као пре короне.  

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво