Читај ми!

Чиа семенке – целе, самлевене, натопљене, како их је најбоље јести

Чиа семенке имају благи орашасти укус и лако се могу додати целе у већину јела као украс. Такође се могу натопити, а од њих се може направити и чиа пудинг, који је толико укусан да је тешко поверовати да је и здрав.

Чиа семенке – целе, самлевене, натопљене, како их је најбоље јести Чиа семенке – целе, самлевене, натопљене, како их је најбоље јести

Малене, али моћне чиа семенке пуне су антиинфламаторних омега-3 масних киселина и других хранљивих материја.

Да бисте искористили предности јединствених здравствених предности чиа семенки, почните полако са једном или две супене кашике дневно и полако повећавајте унос да бисте проценили своју толеранцију.

Целе чиа семенке

Можете их јести целе и суве. За разлику од ланеног семена, не морате да мељете чиа семе да бисте додали хранљиве материје у своју исхрану. Можете их јести целе и добити много енергије и хранљивих материја.

Ако једете чиа семенке сирове, пазите да се не залепе за зубе. Такође је важно напоменути да ако одлучите да једете чиа семенке целе, оне могу да апсорбују воду из вашег тела током варења, па обавезно пијте доста воде током дана како бисте одржали своје тело хидрираним.

Такође можете додати целе чиа семенке у јогурт, уз овсене пахуљице, убацити их у смутије и шејкове, као и у граноле, вафле и мафине, у домаћи хлеб.

Натопљене чиа семенке

Не само да их потапање чини много лакшим за варење, већ то такође помаже да се повећа количина хранљивих материја које ваше тело може да апсорбује.

Да бисте из своје хране извукли највише хранљивих састојака и максимизирали потенцијалне предности чиа семенки, покушајте да их намочите пре него што их додате у рецепт или смути. У сваком случају, оне су и даље одличан извор храњивих материја.

Да бисте натопили чиа семенке, једноставно их помешајте са водом у односу 1:10 и оставите да одстоје између 30 минута и два сата. Та размера је отприлике једна и по кашика чиа семенки у једној шољи воде. Натопљене чиа семенке обично могу трајати до пет дана у фрижидеру.

Пошто чиа семенке могу да упију до 12 пута више воде, потапање чиа семенки у воду је одличан начин да спречите дехидратацију. Можете комбиновати чиа семенке са водом да бисте направили природно енергетско пиће.

Потапањем чиа семенки у воду или било коју врсту млека (као што је кокосово) ствара се коначни производ сличан гелу, односно пудингу који је укусан, и здрав.

Комбиновање чиа семенки са водом и воћем је такође ефикасан и здрав начин за прављење домаћег џема.

Чиа семенке на пример, можете комбиновати са било којим млеком које желите, као што је козје млеко или кокосово млеко, да бисте направили укусан пудинг од чиа семена.

Постоји много варијација пудинга од чиа семена уз различите врсте млека и друге хранљиве и укусне састојке, као што су свеже воће и екстракт ваниле.

Самлевене семенке

Још једна опција је да самељете семенке у млину за кафу или блендеру да бисте разбили тврде спољашње љуске пре него што их поједете. Ово помаже вашем телу да апсорбује више хранљивих материја, укључујући протеине.

Када се млевене, чиа семенке могу се користити као брашно у већини рецепата без глутена као што су палачинке, мафини, хлеб, па чак и тестенине. Након млевења семенки богатих омега-3 масним киселинама, најбоље је да их чувате у затвореној стакленој посуди у фрижидеру или замрзивачу.

четвртак, 09. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара