Читај ми!

Од жеље за напредовањем у каријери до мајчинства - како функционише замрзавање јајних ћелија

Одлагање рађања један је од главних узрока негативног природног прираштаја у Србији. Мотивисати жене да рађају раније - део је сваке популационе политике. Међутим, сплет животних околности то често не дозвољава.

„Кад сте млађи просто мислите, цео живот је пред вама, па имате времена за све. Нажалост, живот, како живимо сви, живимо брзо, године прођу и свакако мислим да је ово најбоља ствар коју ја за себе могу да урадим", рекла је Татјана Митровски.

Оно што је Татјана урадила стручно се зове - сошл фризинг. У преводу то значи да је замрзла јајне ћелије. Има 39 година и жели да буде мајка.

„Вероватно неко има жељу да уложи уложи у стан, кола и тако даље, али ето ја сам уложила у своју неку будућност. Осећам се много лакше, просто, биолошки сат вам ипак откуцава, а са овим што сам урадила - некако имам осећај да сам онако себи дала још мало времена", додала је Татјана.

Татјана каже да је цео процес трајао два месеца. Дуже је трајало доношење одлуке да то уради. А идеално време је између 30. и 34. године.

Ипак, лекари напомињу и да за цео процес мора да постоји - медицинско оправдање.

„Како ћете једној жени која је здрава, има регуларан циклус и нема никакве проблеме са 25 година рећи да замрзне јајне ћелије јер се можда неће остарити као мајка? Трећи проблем у том једном проблему је тај - када се наше жене јављају да желе да замрзну ћелију, а то је обично око четрдесете, четрдесет прве, друге године - кад схватају да су оствариле каријере, а да нису наишле на правог партнера са којим желе или могу да роде", објаснила је проф. др Ана Митровић Јовановић, начелница Дневне болнице Клинике за гинекологију и акушерство Народни фронт.

Код жена са онколошким проблемом времена за чекање нема - предлог је да се то учини пре почетка лечења.

Клиника за гинекологију и акушерство Вишеградска је од прошле године референтни центар за онко-фертилитет.

„Имамо саветовалиште где се јављају пацијенткиње које имају ту врсту проблема, и најчешће иницијатива креће од њих. И ми предлажемо на нашем конзилијуму за малигне болести репродуктивног тракта, али - углавном су пацијенткиње те које имају иницијативу", каже проф. др Катарина Јеремић, начелница Одељења за очување ферилитета и онко-фертилитета, ГАК Вишеградска.

На одлуку о томе да се замрзну јајне ћелије утичу и финансије.

Поступак кошта између 200 хиљада и 360 хиљада динара, и пацијентикња га сама плаћа, уколико није у поступку вантелесне оплодње.

Добро је, међутим, што је за онколошке пацијенткиње, вађење и чување јајних ћелија у Србији - бесплатно.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво