Читај ми!

СЗО упозорава: Европи прети нова епидемија, а није вирус

Светска здравствена организација, у недавно објављеном извештају, упозорава да гојазност у Европи поприма размере епидемије. Овај проблем се погоршао у условима карантина због короне, а део кривице сносе и апликације за испоруку хране, које се масовно користе.

Педесет девет процената одраслих и једно од троје деце у Европи или има прекомерну тежину или је гојазно. Ово су алармантни резултати објављени у новом регионалном извештају СЗО за Европу, који указују да стопа гојазности поприма размере епидемије.

Ниједна земља у европском региону тренутно није на путу да заустави пораст гојазности до 2025. Ране студије из неких земаља показале су да је прекомерна тежина или гојазност повећана код деце и тинејџера током пандемије.
У свом извештају СЗО је означила апликације за доставу оброка као могуће кривце који доприносе проблему гојазности, рекавши да оне могу да подстакну "седеће понашање". Пандемија је убрзала коришћење ових апликација јер је људима саветовано да остану код куће.

Извештај препоручује да ресторани од којих се тражи да приказују информације о исхрани то раде и у апликацијама за доставу, и да, где је то примењиво, компаније за испоруку оброка буду класификоване као предузећа за храну, тако да буду одговорне на исти начин.
Гојазност и прекомерна тежина су одговорни за више од 1,2 милиона смртних случајева широм региона сваке године, наводи се у извештају и наглашава да је потребно да државе обрате максималну пажњу и реагују.

Гојазност стоји иза најмање 13 различитих врста рака и вероватно директно узрокује најмање 200.000 нових случајева рака сваке године у региону. Предвиђа се да ће у неким земљама, према извештају СЗО, гојазност престићи пушење као водећи фактор ризика за рак који се може спречити у наредним деценијама.  

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи