Читај ми!

Један од најбољих светских спиналних хирурга оперише деформитете у КЦ у Крагујевцу

Да би обезбедио квалитетну здравствену услугу нашим грађанима, Универзитетски клинички центар у Крагујевцу, уз подршку Министарства здравља, пре више од шест година - успоставио је сарадњу са водећим шпанским ортопедима и спиналним хирурзима. Уз учешће и наших лекара, урађене су најкимпликованије операције кичме. Наши пацијенти, међу којима су и деца, сада могу да се лече по најсавременијим светским процедурама, о трошку државе.

Један од најбољих светских спиналних хирурга, Норберто Вентура, поново је у Крагујевцу. Шпански лекар, у Универзитетском клиничком центу бесплатно оперише пацијенте с најтежим деформитетима кичме. Прегледаће двадесетак малишана из целе Србије.

„Моја ћерка има сколиозу и ми смо упознати да болује од те болести од њене пете године. Јако нам је битно да чујемо мишљење доктора Вентуре, пошто је већ у некој фази раста где је за операцију, где треба оперативним путем решити тај проблем", истакла је Марија Вукић из Крагујевца.

Сарадња са професором Вентуром и његовим тимом, није прекидана ни током пандемије.Само у сарадњи са крагујевачким колегама, до сада је урадио осамдесетак захтевих операција сколиоза.

„Неуромускуларне интервенције су најкомпликованије. Захтевају савремену опрему, а и ризик је већи. Задовољан сам постигнутим резултатима, јер до сада није било значајнијих компликација", истакао је проф. др Норберто Вентура са Универзитетске клинике у Барселони.

Користи од сарадње са светским стручњацима су вишеструке. Интервенције о трошку државе су и до десет пута јефтиније него у иностранству, а наши лекари се усавршавају да убудуће самостално раде.

„Његово присуство овде, управо је значајно из тог разлога, што је добро обучио наш домаћи кадар да са тим најтежим кичменим деформитетима, можемо и сами да се носимо, јер ми свакако имамо у перспективи жељу да имамо развијену медицину у свим сферама, па наравно и спиналној хирургији", рекао је Никола Дашић, градоначелноик Крагујевца.

Универзитетски клинички центар у Крагујевцу тако постаје национална референтна установа за лечење деформитета кичменог стуба. Пројекту Министарства здравља, о успостављању сарадњу са водећим светским ортопедима и спиналним хирурзима придружили су се Клинички центар у Нишу и Институт Бањица.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво