Читај ми!

Алкохол и ковид 19 – добре вести за умерене винопије

Тим кинеских научника анализирао је везу између конзумирања различитих алкохолних пића и ризика повезаних са ковид инфекцијом. Њихови резултати донекле охрабрују љубитеље вина, али драматично упозоравају пивопије и љубитеље жестоке капљице.

Истраживачи из болнице Кангнинг и Саутвест у Шенџену анализирали су 473.957 испитаника просечне старости од 69 година из базе података Биобанке Уједињеног Краљевства, укључујући 16.559 особа које су биле позитивне на ковид 19.

Испитаници су подељени у групе према статусу конзумирања алкохола – људи који не пију, бивши пијанци и садашњи пијанци; као и по учесталости конзумирања алкохола – мање од три пута недељно, више од три пута недељно и никада.

Научници су као референтну тачку за утврђивање степена алкохолисаности користили критеријуме који су прихваћени у Великој Британији. Према тим мерилима једна чаша вина се рачуна као једна и по јединица алкохола, а кригла пива мање јачине као две јединице.

Према анализираним подацима испоставило се да „црвено вино, бело вино и шампањац донекле смањују ризик од ковида 19“. Они који недељно попију једну до четири чаше вина или шампањца смањују ризик од ковид инфекције за седам до осам одсто у поређењу са онима који не пију. Међутим, овај заштитни ефекат се не региструје уколико конзумирају пет или више чаша недељно.

Такође, они који су недељно пили једну или две чаше десертног вина смањили су ризик од инфекције ковидом за 12 одсто у односу на оне који не пију. Али, исто тако, уколико су пили три или више чаша, није примећен смањени ризик од оболевања.

Наглашавајући да тешко опијање није здраво ни са једном категоријом алкохолних пића, научници су у извештају објављеном у часопису Frontiers in Nutrition прецизирали да „статус, учесталост, количина и врсте алкохолних пића нису повезани са смртношћу узрокованом ковидом 19“.

Међутим, извештај тима доноси лоше вести за љубитеље пива, сајдера и жестоких пића.

„Конзумирање пива и сајдера повећало је ризик од заражавања, без обзира на учесталост и количину конзумирања алкохола“, наводи се у извештају.

Стога, тврде истраживачи, „смернице за јавно здравље у циљу смањења ризика од заражавања коронавирусом треба усмерити на заговарање здравих животних навика и упозорењима потрошачима пива, сајдера и жестоких пића“.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи