Читај ми!

Доктор Дарио Јоцић: Формула за дуг живот без компликација је - умереност

Научници су запазили занимљив феномен - кардиоваскуларне болести, као што су плућна емболија, срчани и мождани удар, чешће се дешавају у јесењим и зимским месецима. Једно од објашњења је да хладно време утиче на скупљање крвних судова, артерија и вена, додатно оптерећујући и доводећи у ризик пацијенте који већ имају проблема са циркулацијом.

Осим хладног времена, зимски дани су период када се у Србији чешће једе масна и зачињена храна. Приближавамо се крају тог „зимског маратона" чији је врх од Светог Николе до Светог Јована, уз Божић и све друге празнике између.

Статистички гледано, у јануару има највише срчаних и можданих удара, а и остали проблеми с крвним судовима су, такође, у порасту - нарочито проблеми са периферном циркулацијом и проширеним венама.

Узрок стреса за наше крвне судове су, осим масне и јаке хране, и хладно време, недостатак кретања и боравак у затвореним, прегрејаним и често задимљеним просторијама.

„Свакако је тешко да променимо све лоше навике, а то би био пут да смањимо тегобе пре свега, и проблеме које имамо", рекао је у Јутарњем програму др Дарио Јоцић, васкуларни хирург,  и додао да је, када је хладно време, велики проблем недостатак физичке активности, јер када нема сунца, тешко се људи натерају да изађу.

„Међутим, треба да се натерамо да се макар пола сата дневно активирамо и да имамо неку активност. Шетња је најбољи пријатељ наших крвих судова, циркулације и наших вена", додао је.

Објашњава да се у условима хладноће скупљају ситни крвни судови што може бити проблем код људи са артеријском циркулацијим, за разлику од пацијената са проблемима са венском циркулацијом, који имају мање тегобе.

„Пацијенти који рецимо имају срчану ангину, њима се саветује да се не излажу ниским температурама и да се некако сачувају током овог периода", каже др Јоцић.

Поручује да је, када су навике у исхрани у питању, формула за дуготрајан живот без компликација - умереност.

„Када је проблем мањи, можемо да помогнемо себи, а то је управо променом навика, одржавањем телесне тежине, физичке активности, и то је заиста важно у превенцији кардиоваскуларних болести", истакао је.

Нагласио је да пацијенти често питају лекаре о томе какав је тренинг препоручљив.

„Кажем им да слушају своје тело, умерена физичка активност је најбоља, не мора да се инсистира да се иде у теретану, довољно је шетати се, довољно је брзо ходати и покренути кардиоваскуларни систем на тај начин, то је нешто што је најбољи пријатељ наших крвних судова" закључио је др Јоцић.  

 

 

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи