Читај ми!

Славиша Загорац: Прва ендоскопска операција кичме у КЦС

Први пут у Универзитетском клиничком центру Србије на Ортопедији Ургентног центра урађене су ендоскопске интервенције на кичменом стубу код двоје пацијената. Велики успех и важан корак у примени и развоју ове области наши лекари направили су уз подршку чувеног неурохирурга из Немачке.

Велики успех и важан корак у нашем здравству, пацијенти који су оперисани пре два дана, отишли су кући на опоравак.

„Пацијенти су добро, задовољни су, отишли су кући, дан након операције, без болова. Очекујем да ће у најкраћем могућем року да се врате својим радним активностима, јер се ради о релативно млађим особама", рекао је спинални хирург Славиша Загорац.

Истиче да је класична хирургија још увек база, основ свега, ендоскопија је сасвим нови поглед у хирургију, једна нова филозофија.

„Основна разлика између ендоскопије и класичне хирургије је у брзом опоравку која подразумева мањи рез, мањи губитак крви, мање оштећење ткива током оперативног захвата. Мање трајање постоперативног бола. Не треба занемарити ни естетски ефекат", истакао је др Загорац.

Напомиње да је спинална хирургија, као и било која друга хирургија, уско повезана са технологијом. Ендоскопска хирургија је посебна зависност од технологије. Уз помоћ Министарства здравља набавили смо најсавременију опрему што се тиче ендоскопије за спиналну хирургију од водећих фирми ове опреме у свету.Важна је и едукација, ендоскопија захтева интензивне курсеве и контакт са светом.

Ко су кандидати за ову врсту интервенције?

„Ендоскопија покрива целокупну патологију, анатомију, вратну и грудну и лумбалну кичму. Две су главне индикације за ендоскопију. Бол у доњем делу леђа, узрокован дискус хернијом код млађих људи, код старијих сужење спиналног канала, стеноза, као последица дегенеративних промена. То су два најчешћа узрока болова у кичми и ногама", напоменуо је спинални хирург Славиша Загорац.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи