Читај ми!

„Вучја глад“ – када се пост заврши, опрезно са мрсном храном

После вишенедељног божићног поста, често претерамо с мрсном храном, што свакако није добро. Исхрана треба да буде умерена, да организам не би претрпео шок. Прелазак са посне исхране на мрсну може лоше да утиче на наше здравље и зато је важно да намирнице уводимо постепено.

Мало је оних који могу да се суздрже после поста. Шта ова промена у исхрани доноси нашем телу, како да поново уведемо у исхрану мрсну храну и притом будемо умерени. Често се дешава да по завршетку поста људи без контроле пређу на масну празничну храну. Шта се тада дешава у нашем организму?

„Тако је. Цитираћу патријарха Павла, који је рекао да је испосник онај пастир који поједе и парче сира и парче хлеба. Кључна реч је умерено. Када постимо, морамо бити умерени у редовним оброцима“, истакла је нутриционисткиња Марија Рапајић.

Напомиње да би доручак у време поста требало да буде од осам до девет, око 12 воћна ужина, ручак увек треба да буде протеински: риба, махунарке, грашак, боранија, сочиво. Вечера да буде лагана – салата која се може комбиновати са сојом.

„Када се пост заврши, наше тело добија 'вучју глад' за храном. Почећемо од девет сати са доручком, појести све оно што нам стане на длан. То може бити парче меса, руска салата. Треба имати четири до пет оброка током дана и тако ће се избећи преједање. Треба јести на четири сата, јер се тако убрзава метаболизам", истиче нутриционисткиња.

Додаје да нам организам сигнализира да је сит онда када су нам залогаји најслађи. Пошто је организам сит, све остало је преједање. Код слаткиша је такође потребна умереност. Довољно је једно парче, али тек неколико сати после ручка. Када постимо, треба да избегавамо пекару, храну треба припремити код куће и понети.

Истиче да постоји детоксикација организма која траје три дана. Првог дана једе се воће и поврће, али припремљено на води. Други дан, треба јести скроб, црвени кромпир, банану, свежу шаргарепу. Трећи дан треба унети протеине – парче белог меса са салатом.

„Треба унети и доста течности, али водити рачуна ако имамо повишен крвни притисак“, рекла је нутриционисткиња Марија Рапајић.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи