Читај ми!

Пацијенти оболели од неуроендокриних тумора уз правилно лечење и рано отркривање могу да живе дуго

Неуроендокрини тумори чине око 0,5 одсто свих малигних тумора. Статистика показује да у Србији дијагнозу ове групе ретких тумора годишње добије од 80 до 100 људи. Професор др Ђуро Мацут у разговору за РТС напомиње да они могу да погоде од хипофизе, преко штитасте жлезде, параштитасте жлезде, панкреаса до дигестивног тракта и гонада, чак и у кожи.

Познато је да се неуроендокрине ћелије налазе у различитим органима, па се и неуроендокрини или скраћено НЕТ тумори, како их медицина зове, могу развити у практично било ком органу.

Како објашњава проф. др Ђуро Мацут, заменик директора Клинике за ендокринологију, дијабетес и болести метаболизма Универзитетског клиничког центра Србије, ово су двокомпонентни тумори који имају неуролошку и секреторну компоненту и из тог разлога могу да буду и функционални тако да се клиничка слика може испољити у дигестивном тракту где су најупечатљивији.

Као и код других тумора, постоје бенигни и малигни НЕТ тумори. Међутим, оно што их разликује од других, јесте могућност да се малигни НЕТ дужи временски период понаша као бенигни тумор – споро расте па и болест споро напредује и поред проширености тумора на друге органе или метастазе.

„Биолошко понашање и биологија ових тумора је крајње непредвидиво. Можемо имати младу особу са врло узнапредовалом болешћу или млађу особу у нижем степену развоја који ће нагло да се развије у лошем правцу, али имамо и старије особе које јако дуго то носе. Заправо све зависи од подтипа и врсте саме хистологије или локализације тумора“, наглашава професор Мацут.

Ипак, генерално, како додаје професор, ово су дугоживећи пацијенти.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара