Читај ми!

Чувајте своје срце, редовно га контролишите, правилно дишите и посећујте лекара

Кардиоваскуларне болести су први узрок смртности у Србији. Често наше срце трпи и пропада и када нема симптома, а када се јаве први од њих већ постоји одређени степен оштећења. Превенција је веома важна, редовни прегледи такође, а када до проблема ипак дође - ту су лекари да нам помогну својим знањем, искуством, најновијим процедурама лечења и оперативним захватима.

Институт ,,Дедиње" је већ одавно постао моћан центар за минимално инвазивну и ендоксопску хирургију срца, на чијем се челу налази истакнути светски стручњак у тој области, проф. др Иван Стојановић.

Гостујући у Јутарњем програму РТС-а, говорио је о револуционарној методи реконструкције митралног залиска коју је недавно обавио са својим тимом и објаснио зашто долази до проблема са срцем и срчаним залисцима.

„То су дегенеративни процеси који се временом развијају на срцу, на коме постоји више залистака. У хирургији одраслих људи то су митрални и аортни залистак, аортни страда касније. Неке мане залистака се добро толеришу током година, друге не. Неопходне су редовне контроле срца", истакао је проф. др Иван Стојановић.

Такође истиче, када је реч о митарном залистку реч, он може да се поправи и на институту Дедиње, ми поправимо 99 одсто тих залистака. Ако пацијент дође на време, као да више никада није био болестан.

„Преко 20 година развијамо ту хирургију и постали смо један од водећих европских центара,сарађујемо са кардиолозима широм земље, успели смо да направимо принцип да ти болесници долазе рано код нас, па имамо све бољу популацију болесника, који долазе код нас са очуванијим срцем.Прогноза тих болесника је све боља, имају поправљен залистак и очувано срце", рекао је проф. Стојановић.

Напомиње да се ендоскопска хирургија митралног залистка радимо јако дуго, имамо одличне резултате.

„Пре пар дана смо имали хируршки захват реконструкције митралног залистка који се ради око брадавице дојке. Рез се скоро и не види, али је операција сложена, па је ендоскопија веома значајна. Ожиљак се скоро и не види. Ова процедура ући ће у редовне захвате за пацијенте", наводи професор др Иван Стојановић.

среда, 08. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара