Читај ми!

Чичак и остале биљке које ће очистити наш организам од токсина

Процес детоксикације организма је необично важан, јер је први корак ка добром здрављу и излечењу многих хроничних болести. Како нам биљке могу помоћи у чишћењу организма од токсина откривамо у нашој сталној рубрици „Тајна биља“.

Просечан четрдесетогодишњак тежак 80 килограма на мембранама ћелија има око три килограма отпадних продуката метаболизма које организам тешко може сам да одстрани, односно да се очисти од токсина.

Момчило Антонијевић, новинар и народни травар наглашава да пре свега сами себи можемо да помогнемо тако што ћемо смањити унос токсина, што можда звучи једноставно, али уопште није, посебно у данашње време.

„Кључни системи органа који утичу на то да се ослободимо штетних материја су наши органи за варење, органи за мокрење и наши органи за дистање. Можда можемо да помогнемо сваком од тих система органа да свој посао ради мало боље“, додаје гост Јутарњег програма.

Најбоље почети од органа за варење

Кад су у питању органи за варење, на првом месту је потребно да уносимо довољну количину течности, и то воде. Свакоме је потребна различита количина, али је вода свима неопходна.

„Биљке које могу да нам помогну у томе су првенствено оне које садрже инулин. То је једно нерастворно влакно, заправо пребиотик, које помаже нашим органима за варење и корисним бактеријама које живе у њему, да добро раде свој посао. А те бактерије су изузетно важне и за наш имуни систем и стање целог организма“, напомиње Антонијевић.

У те биљке спадају чичока, цикорија, као и црни и бели лук који садрже велике количине инулина и благотворно делују на наша црева.

„Врло је важно и да редовно празнимо црева и зато треба користити биљке које могу да помогну код опстипације. Увек сам пре за благе биљке које садрже слузи, као што је ланено семе или семе боквице, липсилијум, него за снажне пургативне биљке као што је сена. Оне имају тај моментални ефекат, али на дуге стазе оне заправо олење наша црева“, објашњава народни травар.

Увек је боље одабрати кору крушине уместо сене, коју је најбоље избегавати. Биљке са слузима могу да се дају и малој деци, а могу да их користе и труднице и доиље.

„Припремају се тако што се кашика ланеног семена прелије хладном водом. Остави се да одстоји пола сата. Затим се загреје да проври. Поново се остави на пола сата да се прохлади. Процеди се и попије“, објашњава Антонијевић.

Јетра воли горке биљке

Јетра је права лабораторија нашег организма и помаже нам да се ослободимо од свих токсина те је њен правилан рад изузетно важан.

Да би јетра добро радила много могу да помогну горке биљке – кичица, трава ива, маслачак и гујина трава или сикавица која је вероватно биљка број један за регенерацију јетре.

„Она садржи супстанцу силимарин која заиста може да регенерише јетру која је и иначе орган који има велику способност регенерације. Оно што је код гујине траве специфично је да тај силимарин пошто је слабо водорастворан, тако да чај није доро решење, па је боље самлети семе и конзумирати са јогуртом, још боље сурутком. Или пак купити таблете са стандардизованим сувим екстрактом силимарина“, наводи саговорник Бојане Марковић.

Чајеви за јетру, као што је смиље, нана и остале требало би да се пију незаслађене, без обизра што су изузетно горке и пију се пола сата пре јела.

Бубрези и уринарни тракт

Биљке које делују као природни диуретици могу пуно да помогну људима који имају проблем са задржавањем течности у организму.

На првом месту се препоручује млад лист брезе, потом корен пиревине, раставић, кукурузна свила... Углавном све оне биљке које улазе у састав чајева за мршављење, који у ствари само поспешују избацивање вишка воде.

„Поменуо бих и златницу, изузетну биљку за регенерацију бубрега. А постоји и изузетна биљка која јако благотворно делује и на органе за мокрење и на органе за варење, а то је чичак“, наглашава Момчило Антонијевић.

„Важно је напоменути да корен чичка врло брзо губи лековитост, тако да не би требало да буде старији од годину дана. То је тешко утврдити када се купује у продавници, али ипак треба обратити пажњу на датум производње", напомиње Антонијевић и саветује да је најсигурније ипак да сами узмемо ашов у руке и сами ископамо корен чичка.

Лимфни систем

Уколико ивањско цвеће и хајдучку траву помешамо са биљком петровац, добија се квалитетан чај који делује на нашу слезину и целокупан лимфни систем.

Ово је такође горак чај који се пије незаслађен, пре јела и важно је да га користимо месец дана у континуитету, како би се видели прави резултати, саветује народни травар.

Чишћење крвних судова

Бели лук и његов „брат од тетке“, сремуш, су најбољи пријатељи наших крвних судова.

„Прави се тинктура од белог лука са 250 грама очишћеног белог лука, најбоље домаћи, ситни. Изгњечити га дрвеним или керамичким алатом, само не металним. Стави се у теглу и прелије са 250 милилитара 70% алкохола. Остави се да стоји две недеље. Процеди се кроз газу и остави поново два дана да се одвоји фини талог који треба одлити“, објашњава Антонијевић.

То шђто ћете снажно мирисати на бели лук је мала цена с обзиром на корист , сматра народни травар.

Осим белог лука и сремуша постоји и биљка ресник, релативно мање познату биљку која расте свуда. Затим глог и корен коприве, такође могу да помогну код проблема згрушавања крви.

Дисајни путеви

Нажалост, у градским срединама посебно, сви живимо у великом загађењу, а биљка број један која ће нам помоћи да се заштитимо је корен омана. Ова биљка се препоручује и пушачима као и људима са бронхитисом и астмом.

„Потребно је 150 грама свежег корена омана или 100 грама сувог. Свеж корен се ситно исецка, а суви је најбоље самлети у млину. То се додаје у килограм меда. Неколико дана, више пута дневно се преврће тегла да би се измешало и добила хомогена маса. Узима се по једна кафена кашичица три пута на дан. Уз то је најбоље попити чај од дивизме или милодуха како би постигли комплетан ефекат“, саветује Момчило Антонијевић, новинар и народни травар.

петак, 19. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво