Читај ми!

Како на време препознати деформитет кичме код деце

Наследни фактор, лоше држање и недовољна физичка активност само су неки од разлога што су деформитети, пре свега кичменог стуба, код деце у основним и средњим школама у порасту.

Како да на време препознамо неправилности у развоју наше деце, а затим их уз стручну помоћ и отклонимо, у Јутарњем програму РТС-а, причала је Александра Секулић, специјалиста физикалне медицине са Клинике за рехабилитацију "Др Мирослав Зотовић".

„Практично су деформитети могу јавити у било ком узрасту развоја. Најважније је обратити пажњу током брзих фаза развоја, то су критични моменти у првој години, у шестој, седмој години и посебно током пубертета, када је фаза убрзаног раста израженија", рекла је докторка Секулић.

На шта родитељи треба да обрате пажњу у развоју своје деце

Истиче да се неки деформитети могу развити током трудноће, мишићно скелетни проблеми могу се јавити на рођењу. Јављају се тортиколис, деформитети стопала,који се успешно отклањају, ако се на време открију.

„Најчешће се примећује асиметрија трупа, оно што је у предшколском и школском узрасту везано за деформитете кичме су фозе и сколиозе. То су често лоша држања, коректибилни деформитети, где је проблем мишићни дисбаланс. У мањем проценту су то мањи деформитети где су пршљенови захваћени. Оно што можемо да приметимо као родитељи је асиметрија при стајању, повијена рамена, асиметричан ослонац при стајању и ходу. Тада је потребан преглед педијатра и специјалисте", напоменула је докторка.

Вежбе које могу да помогну

„Превенција је покрет, опште јачање мишића, леђних и трбушних, који стабилизују наше тело. Одређени деформитети су чешћи код девојчица, сколиозе, а код дечака и кифоза. Адолесцентски период, у коме деца убрзано расту, када почну више да седе и носе тешке торбе. Код највећег броја не знамо прави узрочник деформитета. Сколиоза је бочно повијање тела, а кифоза је повијање тела у напред, погрбљеност", рекла је докторка.

„У првој години живота, када су моторичке промене велике,родитељи треба да прате развој детета, да га не спутавају, али ни да га пожурују. Пустити дете да има довољно физичке активности, нарочито у адолесцентном периоду. У зависности од степена деформитета, кичмени деформитет се може исправити до периода краја раста", напоменула је др Александра Секулић, специјалиста физикалне медицине са Клинике за рехабилитацију „Др Мирослав Зотовић“.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара