Читај ми!

Каква заблуда - ђус гоји као и крофне

Радо га пијемо, често наручујемо, мислимо да је здрав, али није. Прича о ђусу, напитку за који већина мисли да је користан за здравље.

Ђус има 36 грама шећера по чаши, што је отприлике исто колико и три веће крофне, наводи сајт eatthis. Сок од поморанџе је богат витамином Це, али је пун фруктозе, шећера који се налази у воћу, а наш организам га лако апсорбује.

Студије повезују високу конзумацију фруктозе са опасном масноћом око стомака, али и са инсулинском резистенцијом.Велики унос фруктозе у организам може да поремети метаболичке процесе.

Воће је неопходно у исхрани

Богато је антиоксидансима који се боре против опасних слободних радикала. Воће има пуно влакана, витамина и минерала. Воће у исхрани, одржава витку линију и смањује ризик од гојазности.

Стручњаци истичу да када једете свеже воће, за разлику од сока од поморанџе, добијате много влакана. Ова влакна штите и истовремено успоравају варење воћног шећера у организму, а то спречава пораст шећера у крви. Шећери из сока немају влакна, па се брзо метаболишу.

Нутриционисткиња из Њујорка, Изабел Смит, истиче да је воће свакако здраво, али да треба пазити јер воће садржи шећер. Ако претерамо са воћем и једемо га у великим количинама, оно може да подигне ниво шећера у крви, као и воћни сокови.

Ако желите да смањите ризик од гојазности и дијабетеса, а волите сок, можете да ставите кришку поморанџе у чашу воде и нећете морати да бринете о калоријама или шећеру, савет је нутрициониста.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи