Читај ми!

Бундева, дуња, трњина, иђирот – јесење посластице и природни лекови

И у јесењим данима доступне су нам неке веома лековите и корисне биљке. Како се у лечењу користе бундева, дуња, трњине, иђирот и зечји трн откривамо у нашој сталној рубрици Тајне биља са Момчилом Антонијевићем.

Бундева, укусно јесење поврће пореклом из Централне Америке, веома је корисна за наше здравље. Лековита својства поседује бундевина пулпа, али и семенке из којих се цеди драгоцено уље.

„Иако је код нас стекла репутацију сточне хране, бундева би много чешће требало да се нађе на нашим трпезама. Њена пулпа је веома лековита и садржи велику количину бета каротена (провитамина А). Људи са кожним обољењима, попут псоријазе, би свакодневно требало да конзумирају бундеву, било печене, куване или свеже“, наводи народни травар и новинар Момчило Антонијевић.

Бундева (cucurbita pepo) садржи велику количину влакана, каротеноиде, витамине Ц и Е. Ови витамини су веома ефикасни антиоксиданти. Захваљуући њима бундева је моћна храна за превенцију тумора.

„Из семенки бундеве се цеди масно уље, које када је хладно цеђено се препоручује људима са бенигном хиперплазијом простате. Уље садржи велику количину цинка и одлично је за имунитет“, наводи Антонијевић.

Египатски начиници доказали су делотворност уља од бундеве у лечењу артритиса и упале зглобова. Бундевине семенке су веома ефикасан и потпуно безбедан лек проти цревних паразита. Уље се користи и у козметици посебно за треман суве или проблематичне коже склоне акнама.

Дуња је првенствено позната као омиљено воће за слатко, али семенке ове биљке, које се обично бацају су веома лековите.

„Семенке ове биљке садрже 20 одсто биљне слузи, која је изузетно лековита и делује благотворно на органе за варење“, каже Антонијевић.

Чај од семенки дуње ублажава суви, надражајни кашаљ. Супена кашика целих семенки дуње се прелије са пола литра хладне воде, остави да стоји два сата, а онда се стави на шпорет да проври и кува 1 минут. После тога, процедите и пијете током дана.

Свеже цеђени бистри сок од дуње је благ народни лек за заустављање дијареје.

Иђирот, трњине, чичока и корен зечјег трна

Једној другој лековитој биљки – иђироту, такође је сада сезона, а Антонијевић је у прилогу показао како се он вади.

Трњине су дивљи плодови који се сакупљају чим почну први мразеви. Народни травари препоручују чај од трњине за снижавање повишеног шећера у крви и за чишћење квних судова.

„За тинктуру је потребно 100 грама трњина, пола литра 70 процентног алкохола или јаке ракије, то помешате и ставите у добро затворену теглу и оставите на тамном месту. Са времена на време промућкајте садржај у тегло и после две недеље процедите и пијете једну кафену кашичицу помешану са пола децилитра воде или чаја три пута на дан“, објаснио је Антонијевић.

Чичока је слична сунцокрету, има леп жут цвет, а стабљика може да нарасте и преко два метра. Обично расте уз реке и потоке, а неретко је украс у баштама.

У кинеској традиционалној медицини и корен и лишће користе се као лек. Може користити кувана, печена, али и у свежем стању.

Корен зечјег трна је један од најбољих биљних лекова за избацивање вишка воде из организма, против реуматизма и гихта.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи