Читај ми!

Пушачи су у заблуди, нису у мањем ризику да се разболе од ковида

Студија спроведена под вођством научника са Оксфорда обухватила је више од 412.000 људи. Међу испитаницима су били непушачи, бивши пушачи и пушачи. Резултат студије показују да је заблуда како су пушачи заштићени од ковида.

На почетку пандемије појавили су се контрадикторни подаци да су пушачи заштићени од коронавируса и многи су се понадали да је то тачно. Међутим, како напомиње гост Јутарњег програма, др Михаило Стјепановић, директор Kлинике за пулмологију КЦ Србије, научни подаци су сасвим другачији.

„Резултати ове студије предвођене тимом научника са Оксфорда показују да је за 80 одсто већа вероватноћа да ћете завршити у болници ако сте пушач него ако сте непушач. Та студија је обухватила 1.649 оболелих од ковида 19 пушача, од тога је скоро хиљаду завршило у болници, а 444 болесника је имало летални исход“, наводи др Стјепановић.

Студија је показала да су они који конзумирају једну до девет цигарета у двоструко већем ризику од хоспитализације, док су они који конзумирају од 10 до 19 цигарета дневно шест пута у већем ризику да заврше у болници него непушачи.

Шта цигарете раде нашим плућима

Када запалимо цигарету и дим крене да сагорева, треба знати да ту сагорева осам хиљада различитих хемијских једињења, од којих је сто директно одговорно за настанак бројних болести, пре свега малигних – рака плућа, рака грла, као и других хроничних болести – хроничне опструктивне болести плућа, можданог удара, срчаног удара..., напомиње гост „Клинике Наздравље“.

„Клиника за пулмологију има велики притисак онколошких пацијената, а нажалост, због оптерећености здравственог система се дешава да се болесници јаве када је већ касно“, наглашава саговорник Иване Божовић.

Најбоље што можете да урадите за себе – оставите пушење

Они који одлуче да оставе цигарете имаће и краткорочне и дугорочне позитивне ефекте, наглашава др Михаило Стјепановић.

„Краткорочне у смислу да ћете мање кашљати, мање ћете искашљавати, имаћете пунији удах, нестаће осећај недостатка ваздуха. Дугорочно, поправићете свој квалитет живота, продужити животни век, бићете део оних који имају мањи ризик од онколошких болести“, набраја доктор.

Пут до остављања цигарета јесте тежак, али у комбинацији психолошке потпоре и медикаментозне терапије коју ће пружити стручна лица у кабинетима за одвикавање од пушења, какав постоји на Клиници за пулмологију, то ће сигурно бити много једноставније, додаје пулмолог.

Постковид стања и болести плућа

Клиника за пулмологију готово свакодневно хоспитализује пацијенте са емболијом плућа која је последица прележане ковид инфекције.

„У питању је мултисистемско обољење које даје бројне испаде и бројне поремећаје не само на плућима, већ и другим органима, конкретно због згрушавања крви. Ово се дешава чак и без обзира на какву су клиничку форму инфекције имали, тешку или лаку, дешавају се овакве компликације“, истиче др Михаило Стјепановић.

Лекари такође страхују и од трајних оштећења плућа, пре свега фиброзе плућа, тако да пацијенти преко изабраног лекара могу да закажу преглед у постковид амбуланти где се раде претраге стања плућа.