Читај ми!

Заслађивачи – сладак укус без калорија

Конзумирање шећера може се негативно одразити на ваше здравље у више сегмената укључујући дијабетес, гојазност и обољења срца. Уколико водите рачуна о себи и желите да се заштитите од негативних аспеката шећера, нудимо пет природних алтернатива.

Advertisement

Велике количине шећера можемо наћи у много намирница као што су газирани и негазирани сокови, ароматизовани јогурти, цереалије, скоро сваки вид прерађене хране, сосови, хот дог, месне прерађевине и разне врсте хране које можемо купити у пекари, као и у многим другим.

Чак и ако избегавате десерт, често ћете конзумирати шећер.

Заслађивачи са нула калорија су веома пропуларни у дијеталним производима, а већ неколико година у индустрији хране и пића, и студије показују да они могу бити савезник у процесу губитка телесне тежине.

Ови заслађивачи ће утолити вашу потребу за слаткишима:

Кокосов шећер

Познат и као шећер кокосове палме, долази из сока цвета кокоса. Вари се спорије од обичног шећера, добро утиче на ниво шећера у крви и подиже ниво енергије у организму. Садржи калијум, магнезијум, цинк и друге минерале, као и витамине Б1 и Ц. Има благи укус карамеле.

Јаворов сируп

Истраживања показују да јаворов сируп садржи најмање 54 различита хранљива једињења. Нека од њих користе се у спречавању дијабетеса, канцера и упала. Овде се мисли на чист јаворов сируп, не на кукурузни или неки други са аромом јавора. Можете га користити уз роштиљ, као прелив за салате и, наравно, као додатак палачинкама.

Стевија

Користе се листови жбуна латиноамеричке стевије. Овај заслађивач садржи витамине, минерале и антиоксиданте, а нема калорија.

Такође не утиче на повећавање нивоа шећера у крви. Засладите пића или храну течном стевијом или оном у праху. Користите малу количину ове биљке јер је 400 пута слађа од шећера.

Црни заслађивач

Нуспроизвод прераде шећера, код нас познатији као малтекс, садржи гвожђе, магнезијум, минерале и витамин Б6. Природан је лаксатив. Користи се у рецептима који садрже шпиновање, и у слаткишима, као и као глазура за ћуретину и пилетину.

Мед

Поред тога што садржи прегршт витамина и минерала, непрерађени мед је добар у борби против бактерија и вируса, а може ублажити кашаљ, упалу грла и друге респираторне инфекције. Пијте га у топлим напицима, једите уз тост, у овсеној каши, у салатама или у путеру од кикирикија. Дозирано, тек да вашој омиљеној храни омогући сладак укус.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво