Читај ми!

Које намирнице и јела не смемо подгревати

Подгревање јела направљених од неких намирница носи ризик по здравље. Инжењер биотехнологије Марија Ракић Љубомировић открива које намирнице након термичке обраде никако не треба грејати и како се јела попут пилава, мусаке и сарме подгревају на безбеднији начин.

Неке од намирница које се налазе на трпези свакодневно не би смеле да се излажу термичкој обради више од једном. Такве су печурке, као и спанаћ, али и друго лиснато поврће и оно које расте под земљом - шаргарепа, целер, цвекла, кромпир.

„Ово поврће садржи нитрате. Они нису опасни када се први пут скувају. Међутим, накнадним подгревањем ти нитрати прелазе у нитрите који када се унесу у организам стварају једињења која су потенцијално канцерогена“, наглашава инжењер биотехнологије Марија Ракић Љубомировић.

Биљно уље које је једном употребљено за пржење хране никако не би смело да се користи поново, а јела спремана са њим такође не би требало подгревати.

Масти животињског порекла, попут свињске масти, имају вишу тачку димљења па се јела са њима могу подгревати.

Када је о супама и чорбама реч, гошћа емисије РТС Ординација објашњава да се бујон може подгревати а све оно што је кувано у њему треба да буде оцеђено и да се посебно чува у фрижидеру.

Према речима Марије Ракић Љубомировић, због опсности да пиринач на себи има бактерију Bacillus cereus, ни јела од ове намирнице не би требало подгревати јер се на тај начин овај микроорганизам може размножити, нарочито ако је јело стајало дуже на собној температури.

Јела од кромпира не подгревати никад

Спремљени кромпир који је потамнео и добио зеленкастоплавкасту боју никако не сме да се једе.

„Постоји могућност да се развила бактерија Clostridium botulinum. Поготово ако је прекривено алуминијумском фолијом“, нагласила је Ракић Љубомировић додајући да се кромпир мора искључиво поклопљен чувати у фрижидеру.

Бактерија Clostridium botulinum може се развити на сухомеснатим производима, у конзервисаним производима. Може изазвати главобољу, вртоглавицу, мучнину, повраћање, повишену температуру, а код јаче клиничке слике може да нападне централни нервни систем и изазове парализу, гушење, па и смртни исход.

Правило је да се поврће које расте испод земље ставља у хладну воду пре термичке обраде, док се оно поврће које расте изнад земље кува кратко и ставља се у топлу, кипућу воду.

Пилетину, црвено месо, рибу нити јела спремљена са њима не би требало подгревати. 

Сарма иако садржи пиринач и црвено месо може да се подгрева, али само да се смлачи у рерни загрејаној на 70 степени. 

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво