Читај ми!

Да ли родно неутралне лутке руше стереотипе или збуњују децу

Бесполне лутке које су хит у свету стигле су и у Србију, што је довело до полемике о томе како овакве играчке утичу на децу. У питању су лутке које могу бити и мушко и женско, а компаније које их производе тврде да тиме желе да раде на уклањању родних стереотипа. И док се једни томе радују, други брину да би то могло негативно да утиче на развој деце и да их, у најмању руку збуњује.

Некада згодна, дугокоса лутка плаве косе, данас лутка која истовремено може бити и дечак и девојчица.

Произвођачи играчака тврде да се овим родно неутралним лутакама руше предрасуде и родни стереотипи.

Свест о идентитету деца развијају већ у другој години живота, па овакве играчке не могу да збуне малишане, тврде стручњаци.

„Битан је контекст у коме се одвија игра и да ли је могућа игра и зависно од тог контекста ми заправо дајемо значај играчкама. Ово је више најава за одрасле у ком правцу ће се кретати нека очекивања од социјане средине“, објашњава психолог Бранка Тишма.

Према њеним речима, играчке нам посредују једно социјално окружење и неку врсту очекивања: „У том случају ако се подударе и ако се деци на том раном узрасту буду постављали такви захтеви да не разликују пол оних који их окружују, а те разлике су врло јасне, у нашем изгледу, у нашем понашању, по секундарним сексуалним карактеристикама, деца их врло јасно уочавају, значи то може бити збуњујуће“.

Матија Стефановић из ЛГБТ удружења „Да се зна“ сматра да је добро што су такве лутке почеле да се производе.

„Мислим да су те играчке, чак далеко примереније деци него што су хиперсексуализована Барбика, или Кен. Такође мислим да је јако здраво да компанија која производи барбике руши сопствене стереотипе о плавим, згодним, нашминканим луткицама. Једина порука коју деца могу од њих да приме то је да различити људи могу да носе различите фризуре и да се облаче на различит начин“, каже Стефановић.

Прва родно неутрална лутка произведена је 2019. године, убрзо су почеле да се продају широм света, а код нас се тренутно могу купити једино преко интернета.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво