Имали сте ковид 19, шта треба да једете да вратите имунитет и снагу

Шта би требало да једемо ако смо заражени ковидом, а шта након прележане инфекције? Воће, поврће, месо, тестенине, слаткиши – шта од ових намирница може да нам помогне у борби са ковидом.

„Правилна исхрана треба да буде уравнотежена, избалансирана са доста витамина и минерала. Акценат је на интегралним житима, уносу свежег воћа, посебно богатог витамином Ц и свежег поврћа. Извор протеина треба да нам буде из намирница као што су месо, риба и јаја. Важан је адекватан начин припреме намирница, како не бисмо умањили њихову дијететску биолошку вредност“, истакла је Љиљана Путниковић, нутрициониста, КЦС.

„Пацијентима који имају ковид обично препоручим да свакодневно буду заступљене здраве масти попут орашастих плодова, маслиновог уља, а не треба избегавати ни умерене количине путера, јер су то извори липосолобилних витамина који се боље користе у масној средини. Важна је и свежа цвекла, зелено поврће. Дневно је довољно око 600 грама свежег поврћа на дан“, наводи Ана Тодоровић, нутрициониста.

Како је додала др Љиљана Путниковић, у Ковид болници у Батајници, исхрана се прилагођава здравственом стању пацијената и она је индивидуална.

Како пацијентима који немају чуло укуса због ковида, олакшати узимање хране?

„Опоравак је бржи и враћа пацијенте у нормалан начин живота. Они се тада ослањају на суплементе. Доручак је много важан јер су плућа угрожена, па је ваћна исхрана базирана на козјим производима ко може и воли“, напомиње Ана Тодоровић.

„Храну треба минимално термички обрађивати, узимати доста воћа, поврћа. Код пацијената са дијабетесом треба бити обазрив“, рекла је др Љиљана Путниковић.

Шта избећи у исхрани када су у питању ковид инфекције?

„На првом месту то су пекарски производи, слаткиши, шећер уопште, брзу храну, па је потребно фокусирати се на домаћу исхрану“, рекла је Ана Тодоровић.

Докторка Љиљана истиче да од зачина треба узети оне који су нам свакодневно доступни код куће. Треба узимати лимун, першунов лист, босиљак, алеву паприку.

„Дан може да се започне домаћим соком од ароније, у умереним количинама, који је одличан за имунитет, цеђеним лимуном уколико то нашем желуцу не смета. Избалансираним доручком који садржи интегрални хлеб, козије кисело млеко, кувано јаје и додатак свежег поврћа. Важан је и редован сан, благо излагање сунцу“, закључила је нутрициониста Ана Тодоровић, ДЗ Савски венац.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи