Читај ми!

Свињска маст здрава и неопходна у исхрани – боља од лососа

Ни старији се више не сећају и не знају да објасне када су са масти прешли на уље. Одолевају једино ванилице, које нису добре са зејтином. Да ли је маст здрава и јефтинија? Да ли се свињске масти разликују и да ли организам треба постепено навикавати на маст, ако је до сада нисмо користили?

Гостујући у Јутарњем програму РТС-а, проф. др Војислав Перишић, гастроентеролог, истакао је да се некада користила само маст, а касније је индустрија донела употребу различитих уља на тржишту. Исто тако је технички женама олакшавала припремање оброка.

„Лично мислим да је то био модел манипулације. Масти су јако здраве, поједине масне киселине масти имају антиинфективно дејство. Оне се привијају и на ране“, истакао је проф. др Војислав Перишић.

Како је истакла др Верослава Станковић, специјалиста исхране, средином осамдесетих година кренула је кампања против масти, али људи у свету и даље умиру од кардиоваскуларних болести и дијабетеса, што значи да није поента у мастима. Када се погледа састав масти на собној температури, оне су полужитке, садрже неке незасићене масне киселине. Око 48 одсто садржаја су незасићене масне киселине исте оне које садржи и маслиново уље. Такође садрже и 11 одсто полинезасићених масних киселина у комбинацији омега-3 и омега-6 масних киселина.

„Засићене масне киселине су неопходне у нашој исхрани због централног нервног система и ћелијских мембрана. Масти имају тачку димљења на 190°C, а уља на 270°C. Масти на топлоти не стварају слободне радикале и трансмасне киселине. Свињска маст садржи и огромну количину витамина Д, ако се свиња храни напољу, па тако једна кашика свињске масти садржи 1.000 интернационалних јединица витамина Д“, рекла је др Верослава Станковић.

„Витамин Д је антиинфективни и антиаутоимуни витамин. Он се налази у свим суплементима које користим у лечењу својих пацијената. Свињска маст је здрава и неопходна у исхрани, боља је од лососа. Већина лососа који се купује у свету је ‘вештак’. Само лосос са Аљаске је прави и скупљи. Лосос се гаји у базенима и вештачки се храни”, истакао је проф. др Војислав Перишић, гастроентеролог.

Цело гостовање погледајте на линку: https://www.youtube.com/watch?v=N4j_mSze1Qs

број коментара 22 Пошаљи коментар
(понедељак, 18. окт 2021, 21:34) - ,," [нерегистровани]

О салу

Савете слушати (што не значи и послушати) од свих, али је умереност мајка свега.
Људима су неки састојци животиња потребни, а јаја, рецимо, не изазивају толику патњу Животињама, ако су кокошке узгајне напољу тј. нису у кавезима.
А маст, уља и остало је због побољшања укуса и заиста је Човечно осврнути се на то, колико је клање вредно да би нама нешто било крцкаво...
Погледајте у очи свом псу или мачки и помислите да неко, негде и на њих гледа као у свињче или краву.
Јаја садрже све потребне масти, киселине, минерале, витамине и остале храњиве састојке да се са 4 јаја недељно биљоједна исхрана употпуни.
Иначе, лекар и наставник из извештаја је у многим стварима потпуно у праву.

(понедељак, 18. окт 2021, 20:42) - anonymous [нерегистровани]

OMG

Gde nalazite ove "strucnjake"? :)

(понедељак, 18. окт 2021, 20:02) - anonymous [нерегистровани]

Jana

Celi život koristim svinjsku mast, ulje samo za salatu, u kuvana jela s mesom samo onu masnoću koju meso pusti tokom kuvanja. Imam 87 godina. Nikada nisam imala problema ni sa težinom ni sa bolestima...

(понедељак, 18. окт 2021, 18:27) - anonymous [нерегистровани]

Ре: МА НЕМОЈ...

Уопште није важно шта је био повод овој "причи".
Важно је да је свињска маст у процесу припремања хране, такорећи целосно избачена из употребе - чак и у исхрани произвођача свињског меса!
Па се и потрошња свињског меса драстично смањује у односу на остало месо.
А цифре кардиолошких обољења, сваке године се мултиплицирају - по учесталости и по разноврсности.
И то све више код млађих генерација које залуђене "савременим сазнањима о исхрани" - свињско, а поготово маст ни да оњуше.
Дакле!?
Кога да доведемо да то објасни???

(понедељак, 18. окт 2021, 15:53) - anonymous [нерегистровани]

Сунчање мање здраво од кашике свињске масти?

Не бих се сложио са докторком око овога, али све остало у вези свињске масти је апсолутно тачно!

(понедељак, 18. окт 2021, 15:07) - Адвокат [нерегистровани]

МА НЕМОЈ...

Ово је прича због недавних поскупљења... а то је тек почетак поскупљења. Доведите
упоредо неког кардиолога и овај ће вам нутрициониста испасти смешан и... опак.

(понедељак, 18. окт 2021, 14:44) - anonymous [нерегистровани]

Dogovorite se

Pa hajde vi lekari dogovorite se vec jednom sta je zdravo a sta nije....

(недеља, 17. окт 2021, 22:09) - anonymous [нерегистровани]

Mast i aleva

Ista si moja supruga iz detinjstva

(недеља, 17. окт 2021, 21:47) - anonymous [нерегистровани]

Re: LOLA CG

E pa kad ste kod toga ...
Nekoliko puta sam izveo jedan eksperimenat. Živa istina!
Klasična vrata na običnim gvozdenim šarkama počela da škripe.
Skinem krilo, po ustaljenom običaju namažem šarke uljem.
Posle dve - tri nedelje vrata opet škripe.
Opet skinem krilo, pogledam šarke - ponovo za'rđale.
Onda ih namažem svinjskom mašću ... i nikada više nisu zaškripale.
Na drugim vratima sam jedne šarke namazao mašću, a dvoje - uljem.
Posle nekoliko meseci - skinem krilo pogledam ... one namazana mašću čiste ko suza, a one namazane uljem za'rđale.
Posle sam doznao da vodoinstalateri, kada navrću vodovodne cevi, kučinu mažu zejtinom da bi cevi na tom mestu zar'đale i dobro se zalepile.
To je tzv. hemijsko lemovanje.
Eto, time se hrane današnje generacije.

(недеља, 17. окт 2021, 21:10) - LOLA CG [нерегистровани]

Svinjska mast

Čitam komentare i sjećam se dana mog djetinjstva. Ukus domaćeg hleba, svinjske masti i aleve paprike...mmmm
Ako samo pogledamo tiganje ili dublje šerpe koje koristimo za prženje, a upoyrebljavamo ulje: živa plastika, skoro kao katran. Ribaj od pepela do svih modernih izmišljotina ono ostaje kao smola. Prži na masti: opereš sa toplom vodom i deterdžentom za suđe. Eto, samo to pa nam je jasno što nam " pliva" po organizmu.
Predložiću vam nešto, ali ne hvatajte se za glavu i ne mislite da sam za liječenje: ako ne postite, odnosno ako ste izabrali ribu za ručak, umjesto da je pržite na ulju, probajte barem jednom na masti! Da, prženje ribe na masti. Kunite me.
P. S. Kakvig je sastava ulje, veoma često se dešava da se ugasi i kandilo i napravi se gusti sloj kao plastika oko žižice.