Читај ми!

Тинејџерке, ботокс и деформитети – шта се крије иза пуних усана

Енглеска је прва земља у Европи која је малолетним особама забранила ботокс и филере којима се попуњавају усне. Позива и друге да то ураде и заштите младе људе од нежељених последица.

Ботокс и остали филери користе се у области медицине која се назива и антиејџ медицина, и примењују се за спречавање и отклањање знакова старости. Користе се за лице, али и на телу, подједнако на кожи и слузокожи.

Постоји неколико група производа који могу да се убризгају у кожу и слузокожу.

„Ботокс је неуротоксин који делује на спојнице између мишића и нерава и спречава контракцију мишића. Самим тим, користи се да би се спречио настанак бора. Раствара се, убризгава се инјекцијама у кожу и у одређене групе мишића“, рекла је у Јутарњем програму др Катарина Анђелков, специјалиста пластичне и естетске хирургије.

Ипак, како каже, ботокс се не користи искључиво у естетске сврхе, већ и као лек код одређених неуролошких стања, код спазма мишића, за помоћ особама које имају проблема са претераним знојењем.

„У некој другог групи су производи који се користе да надокнаде волумен лица. Убризгавају се под кожу или слузокожу, и најчешће су на бази хијалуронске киселине. Хијалуронска киселина постоји у нашој хрскавици и кожи, међутим, производи који се користе за инјектирање су синтетисани. Након отприлике шест месеци, организам их препозна и потпуно разгради, тако да нестају из организма. То су филери – кожни попуњивачи“, објаснила је др Анђелков, која је и представница Србије у Интернационалном удружењу за естетску хирургију.

Постоје различите врсте филера, најчешће се користе они који се ресорбују и нестају из организма. Користе се и они који се не ресорбују. Они остају заувек у телу и могу имати штетне последице.

„Када се ради о младима, мислим да чак нешто и знају, али мислим да не знају које последице то може да остави. Филер, када се убризга, доводи до растезања коже. Може да доведе до деформитета, без обзира на то да ли се растеже кожа или слузокожа. Осим тога, ако се убризга филер који се не ресорбује, њега организам не може да препозна и око њега ствара једну реакцију страног тела, ствара грануломе, деформитете, може да доведе до озбиљних последица. Тај филер може у неком тренутку да мигрира, може да дâ запаљенску реакцију, и да самим тим представља велики проблем у неком каснијем периоду“, додала је др Анђелков.

Агресивне интервенције и страдање здравог ткива 

Наглашава да сматра да се млади воде идејом да ће филер једном ставити, и тако решити проблем и добити жељени ефекат, али и да су неки филери често јефтинији јер су нерегистровани и нелегални.

„Ми лекари смо дужни да користимо само производе који су регистровани од стране наше Агенције за промет лекова и медицинских средстава, радимо у установама које су регистроване, и ви не можете у таквим условима да радите са производима који нису легални“, каже др Анђелков, и додаје да код пластичних хирурга долазе пацијенти да исправе грешке направљене са нелегалним материјалима.

Каже да уклањање проблема насталих на тај начин подразумева агресивне хируршке интервенције, којима се некада, осим филера, вади и здраво ткиво.

„Ако су производи легални, који се користе дуги низ година у свету и код нас, и уколико радите код људи који су обучени за то, лекари у установама које су за то регистроване и контролисане, то су ефикасни и сигурни производи, и ти третмани јесу нешто што нама омогућава да лепше уђемо у старост, или да лепше остаримо“, закључила је др Анђелков.

понедељак, 23. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи