Читај ми!

Шта је хормон раста - зашто је неко дете више, а неко ниже

Мама и тата су високи, али је дете ниско. Колико пута сте видели ту слику? Уз то неретко иде и реченица " баба, деда или рођаци су му били ниски". Да ли је ово истина или заблуда, откривамо на Светски дан деце ниског раста.

Ако се питате, да ли ваше дете расте нормално, нека вам ово буду смернице: за годину дана свако дете треба да прерасте своје панталоне и да му ципеле постану мале.

Гостујући у Клиници „Наздравље", доц. др Маја Јешић, ендокринолог из Тиршове истакла је да целокупан период постнаталног раста пролази кроз три фазе које се надовезују једна на другу и током сваке фазе различити фактори утичу на брзину раста. Управо због тих различитих фактора, деца су и различите висине.

Додаје да у најмлађем узрасту, периоду одојчета и малог детета, главни фактори који утичу на брзину раста су исхрана и генетски фактори. Током детињства, то је хормон раста и тироксин, хормон штитасте жлезде, а у пубертету је брзина раста резултат усклађеног деловања хормона раста и полних хормона.

Код дечака тестостерона, код девојчица естрогена. Девојчице улазе у пубертет раније од дечака, и имају нагли пораст брзине раста у првој половини пубертета.

Дечаци у пубертет улазе шест до осам месеци касније, у односу на девојчице, али тај нагли пораст брзине раста имају у другој половини пубертета.

„Нормалан раст је показатељ да је дете здраво. Највећи проценат деце ниског раста, око 90 одсто, има породичну одлику ниског раста, јер су родитељи ниског раста.

На шта треба родитељ да обрати пажњу у расту деце?

„Брзина раста која је мања од 4,5 сантиметара годишње до треће године живота је нормални раст. У току прве године деца порасту 25 сантиметара, у другој 12,5 сантиметара. До почетка пубертета је све мања брзина раста. Знак родитељима да треба да се обрате лекару је ако дете не прерасте панталоне, и да је брзина раста два до три сантиметра на годишњем нивоу", истакла је докторка.

Како изгледа преглед раста?

„Доста нам је олакшан рад јер имамо електронске карте раста из домова здравља који редовно мере децу. На основу наше клиничке процене и радиолошког испитивања снимка леве шаке, процењујемо да ли дете има породичан, фамилијарни низак раст. Ако је у питању недостатак хормона раста, одмах по постављању дијагнозе уводи се терапија хормоном раста, која се даје путем инјекција, сваке вечери, пред спавање.Терапија је бесплатна", напоменула је докторка доц. др Маја Јешић, ендокринолог из Тиршове.

Преко 2.000 деце у Србији добија терапију хормоном раста.

Ако се на време уведе терапија хормона раста, деца нормално расту, имају нормалну телесну висину у одраслом добу.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара