Читај ми!

Кад заболе леђа и кичма - од пресудне је важности јавити се лекару на време

Институт за ортопедију „Бањица” изводи савремене захвате и операције које ће олакшати живот великом броју пацијената. Доктора се углавном сетимо када осетимо да имамо проблема са кичмом или услед повреда. Међутим, о коштаном систему треба мислити 365 дана у години.

Деформитети кичме су дефинитивно најзаступљеније обољење у 21. веку. Одрасле често мучи дискус хернија, децу - деформитети.

„Наш народ је кичму одавно препознао као витални део тела. То је стуб, све одатле креће, кичма је увек актуелни део тела. Пацијенти су разнолики, разних година, од беба које имају урођене деформитете, преко девојчица и дечака са деформитетима, младих људи са дискурсима, старим људима са дегенетаративним проблемима, траумама, туморима... Сви некада у животу имају неки проблем са кичменим стубом. Ми се трудимо да покријемо патологију комплетну и мислим да у томе Бањица успева", рекао је у Јутарњем програму доктор Милан Мирковић, спинални хирург и званични лекар кошаркашке репрезентације Србије.

Додаје да је пандемија коронавируса пореметила планове, али да се стручњаци труде да најбитније проблеме и пацијенте, оперишу и опслуже.

На криву кичму многи не обраћају пажњу док не почну болови. Међутим, тада је обично касно да се помогне.

„Мислим да не заостајемо ни по чему у поређењу са великим светским клиникама. Ево, у последње време смо радили корекцију деформитета без реза, код детета са нашим пријатељем Бранком Крајиновићем, трудимо се да ипратимо све трендове и тенденције у спиналној хирургији", каже др Мирковић.

Деформитети кичме су међу назаступљенијим здравственим проблемима у 21. веку.

„Важно је разликовати лоше држање од правог деформитета, али свако лоше држање може довести до деформитета. Зато је потребно децу на време сагледати како треба и, ако постоји лоше држање, реаговати на време, уз праве вежбе и спортове покушати да се то коригује. Када настане деформитет, он се лечи врло егзактно, конкретно и зна се, у зависности од величине деформитета, како се лечи. Да ли је то циљано вежбање, да ли је то врста имобилизације мидерима, или хирургија", објаснио је доктор.

Деформитет главног носача тела требало би исправљати још у дечјем узрасту. У супротном дуго година повијена леђа могу да узрокују проблеме са срцем и плућима.

„Када су у питању срце и плућа, кривине заиста могу да доведу до проблема са срцем и плућима али то су јако велике, изразите кривине, мала кривина неће довести до таквих проблема, али мала кривина увек може постати велика кривина уколико се не лечи", објашњава др Мирковић.

Наглашава да је врло је важно пратити држање детета и да се, уколико се примете извесне асиметрије, дете одведе код лекара. Додаје да је неопходно децу од малих ногу усперавати на спорт као превентиву, а да је, вежбање због постојећег деформитета, нешто друго, и да се у тај процес укључују стручаци који циљано одређују врсту и начин физикалне терапије.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара