Читај ми!

Јачају имунитет и мишиће а нису допинг – пискавица, зоб и ђавоља трепавица

Историчари су открили да су учесници древних Олимпијских игара пре такмичења узимали семе пискавице како би појачали своју снагу. Вероватно отуда долази и име по ком је ова биљка позната – грчко семе.

Уз помен лековитости „грчког семена“, почиње прича о биљкама које помажу спортистима, а нису допинг.

„То је једна релативно мало позната биљка, али изузетно корисна и квалитетна биљка, семе расте у једном рогу, а биљка је висока до пола метра“, рекао је у Јутарњем програму Момчило Антонијевић, новинар и народни травар, и додао је да је пискавица одлична храна, односно суплемент за спортисте, али и све друге људе.

Пискавица садржи велике количине фосфора, калцијума, гвожђа, етарска уља која му дају специфичан мирис, алкалоиде и има комплексан хемијски састав. Користи се у кухињи и као зачин.

„Безбедна је биљка и могу да је користе и деца јер помаже да се протеини у нашој исхрани боље искористе, повећава број црвених крвних зрнаца, регулише ниво шећера у крви и препоручује се људима који имају проблема са инсулинском резистенцијим“, каже Антонијевић.

Семе пискавице се меље електричним млином јер је веома тврдо. Може се прелити водом увече, ујутру покувати и попити чај. Пискавица је корисна и за људе који се опорављају од неких тешких болести.

Може се купити у радњама здраве хране а иначе добро успева и у нашим условима.

Када реч о семену о зоби или овса, Антонијевић објашњава да је овсена каша корисна за мишићну масу.

„Од неољуштеног овса се може спремати чај који је јако користан. Шака овса, који се опере добро хладном водом, налије се литром хладне воде, и пусти да ври 10 до 15 минута. Оставите да се охлади 15 до 20 минута, и попијете. Корисно је за јачање целог организма али и за детоксикацију", објаснио је Антонијевић, и додао да зоб поспешује избацивање сувишне течности из организма.

Зоб је добра и за купке, посебно је корисна за људе са осетљивом кожом.

Како је бабин зуб заправо користан 

Бабин зуб или ђавоља трепавица, биљка бодљикавих плодова, такође је корисна, али може се и злоупотребити. Користе се њени листови и плодови. Утиче на ново тестостерона. Подиже расположење и јача мишиће.

„Ова биљка је као чај корисна, али може се злоупотребити јер се од ње праве концентровани екстракти, чију употребу никако не препоручујемо. Ова биљка је често састојак препарата за јачање потенције, а користи се и код особа које имају проблем са стерилитетом", испричао је Антонијевић.

Антонијевић је поменуо и сибирски женшен, као биљку коју користе руски спортисти за јачање имунитета и издржљивости.

„Садржи велику количину цинка, витамин А, витамин Б6, а код нас на тржишту има препарата где има екстракта ове биљке", каже.

Храстова сјајница је печурка на коју је травар посебно указао. Користи се дуго на Истоку у традиционалној медицини.

„Спортисти је посебно користе јер помаже организму да се избори са различитим врстама стреса. Било да је то физички стрес, умор, зрачење, психички стрес... Препоручује се свима који треба да појачују крвну слику", рекао је Антонијевић.

Чај од ове печурке се спрема тако што се она увече уситни, потопи у воду, а сутрадан се кува пола сата. Гљива се може користити два пута.

На крају, код спортских повреда, могу да помогну и етарска уља.

„Када су у питању болови у мишићима и зглобовима, у групу уља која су посебно ефикасна, спадају етарска уља еукалиптуса, рузмарина, нане и то су све уља која изазивају фино хлађење и опуштање мишића. Могу да се користе у купкама, а могу да се стављају и у мелеме“, објаснио је Момчило Антонијевић, и напоменуо да та уља треба користити увек у разблаженом облику, заједно са другим носећим уљима као што су сунцокретово, сусамово, бадемово.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи