Читај ми!

Три чаше црног вина недељно помажу у снижавању крвног притиска

Стручњаци из Немачке и Северне Ирске кажу да умерено конзумирање црног вина може да има позитивне ефекте на здравље.

Нова студија истраживала је везу између крвног притиска и уноса флавоноида, којих, између осталог, има и у црном вину.

На узорку од око 1.000 Немаца, утврђено је да три чаше вина (по 125 милилитара) недељно могу да снизе крвни притисак.

Флавоноиди изазивају опуштање крвних судова и самим тим њихово ширење, што поправља проток крви.

Студију, објављену у часопису Хиптертензија (Hypertension), спровели су научници Краљичиног универзитета у Белфасту и Универзитета у Килу.

Њихови налази утврдили су да флавоноиди, којих има доста у воћу, поврћу, чају и другим производима на бази воћа, имају позитиван ефекат на ниво крвног притиска.

„Истраживање је изнедрило доказе који сугеришу да је крвни притисак могуће регулисати једностаним променама у дневној исхрани“, каже аутор студије Един Кесиди са Универзитета у Белфасту.  

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се